Ahir i avui han tingut lloc al Parc Científic i Tecnològic de la UdG les III Jornades Euroregionals Universitat-Ocupació, organitzades per la Xarxa Vives d’Universitats i la Xarxa Universitària Pirineus-Mediterrània. El lema era “Nous reptes, noves eines per a la incorporació dels universitaris en el mercat laboral“. A part d’assistir-hi, ahir vaig poder moderar la taula rodona “La vocació innovadora de la PIME i el paper que hi poden jugar els vivers d’empreses i les NEBT“.
A la jornada de rànkings i cibermetria a què vaig assistir fa pocs dies a Madrid, la gent del THES ja deia que les universitats serien avaluades per quatre (o cinc) coses: docència, recerca, internacionalització i empleabilitat dels titulats (a part del servei a la societat, és clar). Per això, aquestes jornades són prou rellevants i permeten aprofondir una mica en les visions dels veïns europeus pel que fa al marc de l’ensenyament superior. Les intervencions de la gent de les Unviersitats de Toulouse han aprotat visions diferents, més professionalitzants, de la funció de les Universitats i de la relació amb el teixit empresarial.
Una eina poderosa que se’ns va senyalar des de Toulouse va ser la creació d’un portafoli de competència professional, on a l’estudiant sàpiga des d’un primer moment quines competències no acadèmiques o tècniques ha d’assolir, com les va assolint, i per tant que les visqui i es senti partícep de la seva consecució. Es tracta d’una visió diferent, on l’estudiant és un actor de l’isnerció professional, des del moment en què arriba a la Universitat. Pel que diuen els companys francesos, però, la cultura de les competències també costa d’entrar a les universitats franceses.
Per cert, vam poder comentar una mica les conseqüències de la nova Llei de Responsabilitats de les Universitats francesa, que ha ben trasbalsat el seu sistema universitari.
Espero que les conclusions de la jornada puguin ser recollides aviat.