UOC, Universitat i Recerca

ImageFa ben poc, l’Enric Canela va escriure va escriure al seu blog una entrada en què valorava positivament la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Des del meu punt de vista, la UOC és una bona Universitat, però amb una acepció del mot “Universitat” força diferent de les altres (catalanes públiques). La UOC té poc personal propi, i per tant no té gaire grups de recerca.

Caldria preguntar-se per la presència de la UOC als diferents rànkings, però que com que tan als millors (Times Higuer Education, per exemple) com als pitjors (Jiao Tong de Shanghai) és molt difícil aparèixer-hi, això no serveix. Però esp ot fer una  ullada directa al Wok – Web of Knowledge

Buscant la UOC al WoK, m’adono que aquesta Universitat comet un error signant els articles a vegades com a “Universitat Oberta de Catalunya” i a vegades com a “Open University of Catalonia”. Seria bo unificar la nomenclatura (a la UdG també tenim aquest problema, però menys, amb el nom dels departametns o instituts de recerca als quals els autors hi estan afiliats).

Per anys, la UOC té publciats aquest articles indexats al WoK:
2008 37 (consultat 1/1/2009)
2007 40
2006 16
2005 13
2004 10
2003 10
2002 6
2001 2

Naturalment caldria afegir-hi les publicacions en revistes valorades en àmbits de les ciències socials i humanitats, i també els llibres i d’altres aportacions.

En tot cas, l’activitat investigadora de la UOC és baixa, (un 10% de la d’una universitat presencial petita) i és lògic ja que té molt poc personal propi (ara mateix no en tinc les dades). Una altra cosa és la qualitat del que publica i del seu impacte. Certament és importament en alguns àmbits, i lògicament n’és en l’àmbit de la formació no presencial.

Aquestes dades no són per retreure-li res, ja que la UOC és una Universitat diferent de les altres. Ni millor ni pitjor. Â No es pot comparar a les presencials. Cadascuna té el seu paper. Però caldria evitar que la Societat percebés la UOC com a una universitat millor que les presencials, fent un ús massa restringitt del concepte d’Universitat.

1 thoughts on “UOC, Universitat i Recerca

  1. Miquel,
    tens raó, és diferent. Amb tot ha sabut liderar un model propi que ha estat exemple a molts llocs fora de l’Estat. Ho estan fent prou bé.
    Això si, es va fer de tot per tal que fos possible. Govern i universitats públiques vàrem col·laborar. Proporcionalment han tingut m´s mijans i llibertat que la universitat pública. Només cal veure el model de govern. Ja el voldriua jo per a la pública.

Comments are closed.