Xarxes Socials i Educació [una mica de review]

ImagePer aquí i per allà tinc e-anotades coses interessants de xarxes socials i educació, més enllà dels monogràfics de community management i de twitter que no fa gaire que he escrit.

Abans de res, és bo seguir l’enquesta de Pew Internet Social Isolation and New Technology, on s’estudia i analitza la influència de la Internet i els mòbils sobre la forma com la gent es relaciona amb el seu nucli d’amics (+coneguts +saludats +followers). Sembla que els americans no estan tan aïllats com abans!

És bo continuar per l’article The Future of the Social Web on s’hi ofereix una perspectiva història, endarrere i endavant en el temps, de les eres del Web Social.

ImageEm sembla molt clar, senzill i rellevant el que en Francesc Grau (@fgrau) diu sobre el que es pot esperari el que no es pot esperat dels mitjans socials (foto ampliable).

En J.J. de Haro recull els tipus de wikis educatius, segons les seves funcions, amb un clar mapa conceptual i moltes referències interessants. Reconec que no he treballat prou aquesta forma col.laborativa (els wikis), malgrat que crec que tenen un gran potencial.

Opinion: Get more eyes on your site és un interessant recull de consells per incrementar la visibilitat d’un web que contingui recursos educatius (Times Higher Educacion Supplement).

I és que cal anar innovant, o fins i tot, segons alguna gent, reinventar l’educació. D’això se’n parla a Vibraciones: reinventar la educación (Re’09), corresponent a la trobada d’Infonomia RE’09.

Institutional Data Management in Higher Education ataca alguns aspectes novedosos de com les universitats han d’oferir un servei senzill i potent als seus col.lectius, tot tenint en compte els nous reptes que han aparegut.

En Genís Roca, que és un dels principals guies en aquesta travessa del bosc de l’aventura 2.0, va resumir la 16a sessió web a la qual vaig assistir: Consejos para impulsar proyectos 2.0 en la Administración, amb una gran participació prèvia a la jornada mitjançant Facebook i Twitter. Jo vaig aportar-hi el meu granet de sorra. És difícil de resumir, però les idees hi són.

El superpoder de la ubicuidad; internet, GTD y el culo en la silla i ZTD Habit 2: Process són dues entrades indirectament relacionades amb el tema d’aquesta reflexió, una mica provocadores però impactants. La primera, a més, toca el mètode de productivitat Getting Things Done.

Fa ben poc, gràcies a en Dídac López, he conegut De individuos a Tribu. La evolución de les Redes Sociales, amb tres presentacions seductores.

I tot plegat, tornant al tema que enceteva aquesta entrada, la gestió de la reputación online: bona entrada a Blog del Márketing Español, amb bons consells per poder mesurar la reputació personal, grupal i organitzacional.

Cal lluitar contra l’escletxa digital, tal com diu edutopia.org en la seva entrada The New Literacy: Scenes from the Digital Divide 2.0 i següents (Teaching social media will revolutionize the world of learning.) (Nota: quin nom tan interessant, Edutopia – s’assembla al d’aquest propi blog…)

(imatge: Blog de M.E.)