A la Fira DeTotCat: reptes del català a Internet

ImageDurant tres dies a la Fira de Girona s’hi ha organitzat, per part de l’Ajuntament de Girona, la Fira DeTotCat, on fonamentalment hi ha tota mena de stands amb productes etiquetats en català, i activitats variades adreçades a la promoció del català. Hi he conegut molta gent, i en concret en @fonamental, doctorand actiu en ecologia microbiana de Barcelona i twittaire actiu en ciència (i que al DeTotCat estava a un stand de còmics). En general aquesta Fira té una qualitat raonable, i és força millor que d’altres semblants que he vist, més generals. Potser perquè els participants ho fan per una raó més emocional. Això sí, hi he trobat a faltar un stand de la Universitat de Girona, com a universitat capdavantera en l’ús de la llengua catalana.

Ahir al matí hi vaig participar a la jornada Emprendre el Futur, mentre que a la tarda hi vaig fer un vol i vaig assistir a la taula rodona “Un cafè per la llengua”, sobre la presència del català a Internet, amb la participació, en particular, de la Fundació PuntCat. Prèviament, en Rafel Sedano, de l’Obra Cultural Balear, va explicar la campanya participativa “Cafè per la llengua”.

ImageA part de la lògica promoció general de la llengua catalana, se’ns va demanar de fer explícit als navagadors que la llengua preferida de navegació és el català (això és independent del menú del navegador o del sistema operatiu). Amb això, que surt a les estadístiques de visites, s’aconseguirà fer veure l’impacte de les ganes de visitar webs en català.

Per un altre cantó, se’ns va explicar les dificultats de traduir el programari al català, especialment en el cas d’Apple. Igualment se’ns va explicar el perill que corren les actuals traduccions, si no hi ha una base d’usuaris prou gran que facin pensar les companyies d’informàtica en l’avantatge comercial de traduir al català.

Per una altra part, es va defensar el domini .cat, lògicament. Fins ara no m’ha semblat adient fer-lo servir, perquè sempre he pensat que cal fer servir dominis genèrics de la Internet, per tal de no centrar-nos en un espai geogràfic concret. Però precisament reflexionant sobre això, i tenint en compte que el territori català es pot definir d’una forma no geogràfica, sinó lingüística i cultural, extés a tot el planeta, potser el domini .cat té sentit, i és semblant al .net o .com. Una mica és una partició diferent d’internet.

ImageEn el torn de preguntes, precisament vaig demanar si s’hi podia fer alguna cosa per evitar que un web respongués en castellà (o en una altra llengua) malgrat que es preguntés des de Girona, o que proporcionés ifnormació rellevant al territori físic o virtual del català; és a dir, que les ip assignades d’alguna forma a Catalunya, per exemple, no fossin identificades per tenir cotingut lingüístic i cultural espanyol. La resposta va ser clara: s’ha intentat, però les companyies de telecomunicions no volen saber-hi res. Això té solució via una xarxa privada virtual – VPN. Potser es podria fer una VPN que comportés identificació catalana. Hi pensaré.

Els membres de la taula rodona, per una altra part, van afirmat que la salut del català a Internet és bona, deixant a banda aquestes dificultats. Jo també ho crec, encara que hi veig problemes amb el twitter, com ja he exposat alguna vegada a la categoria de llengües d’aquest blog.

Alguns twittaires han piulat sobre aquesta Fira DeTotCat amb el hashtag #detotcat. Jo n’hi he fet algun.