Al Curs d’Estiu de Criptografia, la frontera de la Quàntica

Image

Avui he impartit la lliçó de Criptografia Quàntica al Curs d’Estiu Criptografia: l’Art d’Ocultar Missatges que coordina el company professor de la UdG David Juher. Precisament en David m’ha dit que ja fa 13 anys que s’imparteix aquest curs! Això és la constatació que el temps passa de pressa.

El camp de la criptografia quàntica, dins de l’àmbit més genèric de la Computació Quàntica, es troba en la interesecció entre les matemàtiques, la informàtica i la física (materials, fotònica, quàntica). Sempre m’ha agradat perquè és un complement natural a la química quàntica, teòrica i computacional que a l‘IQC treballem.

Aquest any els assistents han estat més diversos que en d’altres anys, i hi han predominat gent que no són estudiants dels graus de la UdG (com passa al curs cecre20 que hem organitzat des de la C4D aquesta setmana per la tarda). Alguns són professors de secundària, d’altres professionals, tres o quatre estudiants de ciències. Cap d’enginyeria, a diferència d’altres anys.

Durant les tres hores de la lliçó d’avui, a la vista de què varis assistents eren de l’àmbit humanístic-social, he aprofitat per introduir els conceptes més bàsics de la mecànica quàntica (i diferenciant-la clarament de la mecànica relativista i l’energia nuclear, perquè hi ha gent que ho confon!). L’experiment del Gat de Schrödinger, la polarització de la llum, els parells entrellaçats EPR, els números aleatoris… Tot plegat, amanit amb analogies i amb els jocs de cartes que solo fer per il.lustrar la conferència.

En la segona part de la lliçó, un cop sedimentats mínimament els fonaments de la quàntica, he passat a exposar el sistema de transmissió d’una clau única, aleatòria i irrepetible, que no pot ser espiada, o que si és espiada se sap que n’és, d’espiada.

Finalment, hem fet un repàs als darrers avenços i esdeveniments en aquest camp, que he intentat anar recollint a la categoria de criptografia d’aquest mateix blog. I per acabar, algunes reflexions profundes amb esment de la sociologia de la criptografia i el paper de la consciència.

Gràcies a tots els participants al curs!

1 thoughts on “Al Curs d’Estiu de Criptografia, la frontera de la Quàntica

  1. Jo vaig fer el curs de criptografia l’any 2000 i en guardo molt bons records!

    Salut!

Comments are closed.