Alumni UB, creant xarxa amb exestudiants universitaris

ImageHe vist per un anunci a tota pàgina al diari Público d’ahir la web Alumni UB, amb el lema “Per als que portem la UB a l’ADN”. No acabo d’entendre aquest lema, perquè una universitat no es pot portar a l’ADN. Potser es pot portar, metafòricament, al cor (un altre dels lemes al web). Aquest web pretèn crear xarxa entre els exalumnes de la UB, suposo que en la línia de les xarxes d’exalumnes (més aviat recents) de la UOC i la UPF, que tinc la percepció que són fortes. Ofertes de feines, “clubs”, xerrades… són alguns dels seveis per als alumni de la UB que s’hi inscriguin.

Els alumni (exalumnes) tenen una forta tradició als USA, sobretot per als exestudiants de l’etapa de grau, encara que en l’etapa de màster, sobretot en aquells més professionalitants com MBA, també tenen fortalesa. Ser exalumne d’un centre és també una qüestió d’orgull, de pertinença a un col.lectiu, d’identificatió amb una marca. I els exalumnes que han tingut èxit aporten rellevància i prestigi a la seva alma mater, universitat mare.

Això és en el context americà, on la competència entre les universtiats de referència és ferotge. En el nostre sistema, amb un servei social prestat pel sistema universitari públic, la identificació amb la universitat on s’ha estudiat no és tan forta. De fet, més aviat s’estudia en el sistema educatiu. I quan es pensa en el sistema europeu universitari, amb la voluntat que els estudiants participin de la mobilitat, el concepte d’alma mater es va esvaint.

És lògic que a Catalunya la UOC i la UPF (en la meva humil percepció) siguin una mica capdavanteres en el tema de les xarxes d’exestudiants, ja que també han volgut des del primer dia oferir un producte diferenciat (en la cas de la UOC, per la seva pròpia natura). En el cas de les altres universitats de Barcelona i en les “perifèriques”, iniciatives com les de la “alumni ub” deuen ser positives però cal acabar de trobar la seva utilitat real, tot proporcionant valor al servei.

Però com sempre, el valor d’una xarxa respon a la participació dels seus nodes, i també a la quantitat de nodes. Però cal començar, i cal veure si cal crear xarxa a la vegada fent servir una xarxa social privada i xarxes socials més obertes. Si cal fe run web ad-hoc o també cal fer servir Facebook, i per descomptat twitter.

Per cert, Alumni UB té una seu real a Barcelona (foto).

One thought on “Alumni UB, creant xarxa amb exestudiants universitaris

Comments are closed.