Bastint la marca (personal i més enllà)

Image

No fa pas gaire dies parlava en aquest blog d’Identitat Digital i Xarxes Socials, on esmentava la problemàtica de les múltiples identitats d’una persona a la xarxa, o bé les múltiples persones corresponents a un determinat nick o nom. En el primer cas, una novetat que aporta él món virtual; en el segon, més proper a la vida mateixa.

Però com es basteix la identitat personal, o una de les que ens representen i ens corresponen? es tracta de la “marca personal”. He tingut la sort de trobar, en aquesta mar complexa de la Internet, alguns posts que ajuden a entender aquest tema, i que em sembla que són ben actuals, sobretot per a les persones que formem part d’una organització innovadora i dinàmica com és la universitat. També cal reflexionar sobre com es basteix la marca d’una universitat tot bastint la dels seus membres, en especial la dels seus professors-investigadors. Per això em sembla interessant remarcar algunes de les idees d’aquests fruits trobats al mercat d’Internet:

Mashable en va parlar fa mig any, al seu post HOW TO: Build Your Personal Brand on Twitter, on donava sis consells per ser rellevants a la xarxa:

  • Claim your Twitter handle
  • Decide how you want to brand yourself
  • Become known as an expert or resource
  • Establish a Twitter marketing plan
  • Utilize third-party applications
  • Form a Twitter “Mastermind Group”

A més, al segon punt (com fer-se la marca), Mashable en destaca tres formes:

  • Lead with your company
  • Mutual branding
  • 100% personal branding

I al pla de màrketing dóna molts d’exemples, sempre adaptables al context universitari i de la ciència.

En Marco Cimino per la seva part ha escrit dos posts (primer, segon) en què fa comentaris molt interessants, per exemple

No es posible separar nuestra identidad digital personal de nuestra identidad digital de empleados de la compañía por la que trabajamos. Nosotros somos nosotros y siempre debemos actual de forma coherente.

Tampoco es posible separar nuestra identidad analógica de nuestra identidad digital

Steve Goldner (@socialsteve) en la seva recent entrada titulada Social Media: Get Your Online Brand, Personality Right també opina sobre la marca personal i la marca de l’organització:

You must first make a conscious decision of the personality you want to convey independent of whether you enter social media as an individual or a brand.

i fa una reflexió clau:

It used to be that when you applied for a job, you would go on the Internet and research the company of interest. Now, companies that consider you for employment are turning the tables and researching you. There is likely a catalogue of information about you, out there, that you have authored. Does it portray you as you want to be perceived and seen?

Tots som marques, i aixó n’opina en Joan Jiménez (@joanjimenez) a Branding Social: Todos somos marcas:

Quizás es un buen momento para tomar conciencia de lo que realmente somos y de lo que el mundo nos deja ser… (que no es lo mismo) y llegar a un acuerdo con nuestro entorno social, que sea beneficioso y constructivo para ambas partes.

Lo interesante de este momento de cambio, es entender que nuestra marca ha de ser una representación coherente de lo que somos compartido con el mundo que nos rodea, de manera que podamos obtener una autorealización personal, a la vez que un reconocimiento social de manera sostenible en el tiempo.

Esta nueva sociedad digital interconectada, transparente y cada vez más inteligente… nos obliga a ser más francos y auténticos, porque fingir socialmente lo que no somos interiormente nos puede llevar a una situación muy frustrante, como es engañarnos a nosotros mismos… en público.

I finalment, Socialmediatoday portava fa poc un post titulat Three Keys You Need to Know About Personal Branding, But Probably Aren’t Doing on esmentava tres claus del procés de creació de la marca personal:

  • The need for FOCUS and CLARITY on your specialty.
  • The ability to clearly articulate what that is.
  • Consistency delivering this well-articulated message both online and offline.

The three concepts above aren’t rocket science. So what’s the hard part? Being disciplined enough to execute on these three points over time. If you can do that, you will be on the right path…and your personal brand will be one that resonates and helps you go-to-market with strength and clarity.

Totes aquestes recomanacions valen per bastir la marca de qualsevol persona, organització o cosa. Són, senzillament, de sentit comú. El que encara no sé és com gestionar la complexitat de pertànyer a més d’un conjunt amb una determinada marca: com fer que la pertinença a una organització no baixi el valor de la marca personal (e.g., un partit polític), o com conjugar l’increment de valor de la marca personal tot aportant més valor a una organitzció.

Seguiré pensant-hi.

(Imatge: http://www.steeluniversity.org/content/media/images/construction.jpg)