Biblioteques i recerca 2.0

Les biblioteques juguen un paper molt rellevant en el procés de comunicació de la ciència, és ben sabut. També és cert, però, que els eu paper està canviant. Per això m’ha agradat veure un parell d’exemples de compromís de les persones que hi treballen o dels professionals de la documentació en els nous reptes de la universitat i la recerca.

En Daniel López Salinas de la Universitat de Navarra (Doctor en Documentació Científica i membre del grup Evaluación de la Ciencia y la Comunicación Científica-Universidad de Granada) va presentar el febrer una comunicació a la Jornada para las Revistas Científicas, amb el títol Consejos básicos para incrementar la difusión y el impacto de las revistas científicas: métodos honestos y deshonestos. Aquesta presentació mostra els trets principals que caldria seguir si es volgués impulsar una revista indexada, especialment si fos d’accés obert. De retruc permet conèixer algunes coses que facilita la publicació d’un article. Aquest investigador té d’altres presentacions interessants al seu slideshare, com per exemple un taller per demanar els trams de recerca.

Image

Per un altre cantó, l’Elvira Maria San Millan, de la Univ. Rey Juan Carlos I, em va fer conèixer la revista El Embudo, un blog d’edició científica de la bibliotecària de la universidad de Oviedo, Lucía Martínez. S’hi parla d’accés obert, de temes de biblioteca 2.0, de publicació semàntica, etc. Hi he vist una interessant entrada del propi Daniel López Salinas sobre blogs de ciència: Comunicación Científica y Blogs. Val la pena llegir-lo. De fet, diu que

… las universidades americanas no dudan a la hora de reconocer todo este conocimiento producido a través de estos canales no oficiales de información, incluyéndolos como citas en artículos y ponencias…

Això em recorda que la Universitat Pública de Navarra posa al seu recull de premsa entrades de blocaires seus, com per exemple el d’en Joaquín Sevilla.

I pel que fa a xarxes i canals socials, a El Embudo també és rellevant el post 100 formas de usar twitter en tu biblioteca. Són petits passos per fer una millor Universitat i una millor Recerca.