Comunicació per informar (bé)

Avui a La Vanguardia hi ha una notícia titulada Una investigación gallega sobre riesgo cardiaco, la mejor del mundo del 2009: “La revista médica The Lancet ha premiado un artículo de cardiólogos gallegos como la mejor investigación mundial del 2009. El artículo, que mostraba la importancia de hacer las ecocardiografías durante la prueba de ejercicio (normalmente se hace al terminarlo) para determinar el verdadero riesgo cardiovascular de los pacientes, fue publicado en el Journal of the American College of Cardiology. …”

Es tracta de l’única notícia de ciència a LV avui (ahir no n’hi havia cap). Però sobta una mica el titular, i la primera frase de l’article. Per això, fent un cop d’ull a la font primària (The Lancet), es veu que en la seva crida per a “Paper of the year 2009” (Volume 374, Issue 9707, 19 December 2009-1 January 2010, Pages 2039-2040), The Lancet va dir “The Lancet is proud to celebrate research and researchers by drawing attention to scientific and medical papers that are most likely to change medical thinking, health research, or clinical practice“. Per tant, la notícia d’avui a La Vanguardia fa referència a articles sobre medicina, salut i pràctica clínica, i no es tracta pas d’un article sobre qualsevol tema de recerca, com es podria malinterpretar pel titular i per la primera frase. L’elecció final de l’article gallec ha estat feta dintre d’una tria entre vuit articles nominats prèviament, fent una votació per Internet.

Aquesta notícia de LV és une xemple de comunicació informativa, on es descriu, sense gairebé opinió, un fet contrastat. Informar sobre un tema determinat es pot fer fàcilment amb la tècnica de les sis punxes (sis preguntes), però també es pot abordar el guió de la presentació o escrit mitjançant una perspectiva històrica o una descripció espacial. Per exemple, si es vol parlar d’un poble, se’n pot parlar des d’una aproximació històrica, fent servir el temps com a fil conductor, o se’n pot parlar d’una fotografia actual, descrivint cadascun dels seus barris, edificis, empreses, escoles, etc. Naturalment totes les tècniques es poden combinar.

Fer discursos merament informatius pot ser important en el camp científic, però cal tenir en compte que poden resultat avorrits si no s’acompanyen d’elements de captació de l’atenció de l’audiència o del lector.