De Sudokus a mots encreuats: fent servir el mòbil.

ImageFa quatre anys vaig escriure un petit programa (en FORTRAN, és clar) per resoldre un Sudoku tot seguint el mateix raonament que feia (i que faig encara vui) servir per resoldre’n als diaris (Ja sé resoldre el Sudoku (sé programar)). Podia fer servir la “força bruta” (provar totes les possibilitats), però em vaig estimar més fer servir un algorisme que pogués resoldre altres tipus de problemes semblants al Sudoku.

De fet, també tinc escrit un programa per resoldre problemes de lògica, dels que sol haver a les revistes amb vàries persones que tenen vàries qualitats, per a les quals se’n dóna alguns detalls (de relació existent o inexistent). Aquí sí que faig servir la força bruta. Però funciona.

En aquests casos el programa ha servit sempre per accelerar un procés de pensament humà. Però la introducció de dades sempre es fa amb els sentits, fonamentalment la vista-llegir, i la sortida amb el tacte: escriure. Ara, però, he descarregat una aplicació per a l’IPhone que fa una foto de qualsevol Sudoku de diari, el reconeix, t’hi permet jugar, i fins i tot te’n dóna la solució: Sudoku Magic. De fet, si s’imprimís el sudoku resolt ja es tancaria el cercle: el mateix iphone reconeix el sudoku, el resol, i l’imprimeix resolt (però cal la meva intervenció: de de posar l’Iphone encarat al sudoku perquè l’hi faci una foto).

A vegades penso en un jocs d’escacs on un robot reconegui les peces (no la foto, sinó un joc real), i que amb braços articulats vagi jugant contra un altre oponent (humà o un altre robot). Segurament ja deu ser construït.

El que em deixa content, però, és que vaig escriure un programa per resoldre el Sudoku. Igual que vaig aprendre tot sol a resoldre el Cub de Rubik 3×3. Són petites conquestes. No he pogut fer l’aplicació per llegir sudokus amb visió artificial, però vaig poder entrendre com se solucionaven.

La ciència avança una barbaritat. L’IPhone reconeix i resol Sudokus, però no t’ensenya com resoldre’ls. Et permet fer trampa, això sí, fent suggerències.

Per cert, em pregunto si hi ha alguna aplicació amb el mòbil semblant per resoldre mots encreuats. Hi pensaré. Fer servir Gooogle/Internet per buscar paraules que lliguin amb les definicions pot ser apassionant.