Del ful.lerè al grafè: el carboni, actor principal de l’enginyeria de la matèria

Image

En el marc del Dia de Ciència a les Escoles, i dins de la Setmana de la Ciència, avui he fet una xerrada a l’IES de Llagostera amb el títol Del ful.lerè al grafè: el carboni, actor principal de l’enginyeria de la matèria (presentació penjada a Internet).

Aquesta xerrada aprofita l’avinentesa de la concessió del Premi Nobel de Física a l’estudi del grafè, per fer un recorregut des de l’astroquímica (de petites molècules fins al ful.lerè) fins als nous materials com els nanotubs i el propi grafè. I sempre barrejant l’aspecte més empíric experimental, amb la importànica que té avui en dia la simulació computacional, allà on el nostre grup de recerca hi pot aportar més cosa.

La veritat és que els estudiants de Batxillerat de l’IES Llagostera que han assistit a la xerrada han estat molt atents, i només la manca de temps ha impedit una extensa participació.

Cal agrair aquest Institut per la seva col.laboració i per la bona feina en l’educació científica dels seus estudiants. Més enllà d’aquesta xerrada hi tenim contacte freqüent amb totes les activitats que des de l’àmbit de la química anem organitzant a la UdG.

Ah! i com ja m’ha passat en alguna ocasió, he tingut l’oportunitat de retrobar-me amb una meva exalumna dels meus temps de professor a la UAB. Es tracta d’un moment molt agradable, el retrobament amb persones que fa temps que no veus i que han participat de la vida universitària.

De fet, durant el dia d’avui hi ha hagut diferents activitats de la Fira de Sant Albert i de la Fira de la Química a la Facultat de Ciències de la UdG. A la tarda s’ha entregat la Distinció al Mèrit Científic al company i gran divulgador Joan Miró. Felicitats, Joan!