Dubtes sobre l’adjectiu 2.0

ImageEl terme “2.0” es fa servir molt, potser massa, i a mí mateix em porta a vegades a pensar en termes alternatius com “nova comunitat”. De fet, he vist que el blog Pulso Social publica una entrada titulada Razones para no utilizar el término 2.0 on es pregunta si no és tot plegat una moda i una forma d’etiquetar una cosa que no se sap ben bé què és. En el cas de la Universitat,

Por otro lado, utilizar este término es algo más de moda, sin profundidad y, por ende, no tiene sentido que las Universidades ofrezcan programas acompañados por el 2.0, posts titulados con el 2.0 ó emprendedores que se llaman a sí mismos 2.0. Usarlo, entre otras cosas, implica falta de actualización y, reitero, es de mal gusto. Y, claro, cuando por fin se generalice el hecho de que el término 2.0 ha muerto ¿qué van hacer todas aquellas personas con su título 2.0?

De fet, el passat 1 d’abril algú espabilat va fer una entrada en broma (però que semblava sèria) sobre la prohibició a França de l’adjectiu “2.0”: French Government Bans Use of “2.0”. Les multes per fer servir aquest terme serien de 100 Euro.

En aquests darrers dies, però, l’Ismael Peña-López ha fet dues entrades excel.lents al seu blog ICTology: Funneling concepts in Education 2.0: PLE, e-Portfolio, Open Social Learning i també Centralization vs. decentralization in Government and Education. En tots dos casos parla sobre dues tendències existents en l’actualitat en l’àmbit de l’aprenentatge, i exposa la seva opinió que tot plegat és una espècie de trencaclosques:

In my opinion the debate of centralization vs. decentralization is not an either-or-debate, but a puzzle that will be solved by weaving the appropriate (and surely complex) tapestry. And I wonder whether the tools (the needles and the clothes, the open APIs and the widgets and the XMLs) are already there, and what lacks is some upgrade on our digital skills and mindsets (and a little bit of time).

Com sempre, l’Ismael proporciona una visió innovadora i engrescadora de l’ús intel.ligent des les noves eines sobre la Internet, ara mateix les xarxes socials i els canals socials, a l’àmbit de l’educació i la recerca. I a la vegada fa reflexionar, tot ajudant a resoldre els dubtes que es pugui tenir sobre la Web 2.0 en educació.

Foto extreta de http://my.opera.com/bcdc/blog/index.dml/tag/pompous