EBE2010 (2/3)

Image

Avui ha tingut lloc la segona jornada de l’#EBE10. Ha estat una jornada llarga que m’ha permés conèixer molt gent de l’àmbit científic (i de l’entorn escèptic, que entenc com una forma de fer bona ciència que vull veure des d’una perspectiva amable).

De bon matí a la taula rodona de Social Business hi he retrobat en Luis Suárez d’IBM (@elsua), que en un event de CIONET ja havia conegut. Ja en el seu moment em va sobtar per la seva voluntat (aconseguida suposo) de no fer servir el correu electrònic. Deu ser que sóc d’una altra generació, perquè jo no ho veig encara. M’ha agradat força, a la mateixa ponència, l’Amalio Rey (@arey, que aquesta tarda he pogut conèixer personalment), per exemple quan ha destacar la incoherència entre el que es fa a dins i a fora d’una empresa. I m’ha impactat una frase del moderador: el social business és massa important com per deixar-ho en mans dels community managers!

Les dues següents xerrades han estat en anglès, i la veritat és que no han tingut gairebé preguntes… veig que el domini de la llengua anglesa no és pas el fort dels participants… M’interessava assistir a una xerrada de la web mòbil. Em fa la impressió que a l’#ebe10 ha passat una mica desapercebuda aquesta xerrada de Bob Barr, de la Univ. Manchester. En Barr ens ha exposat les múltiples formes com la nostra privacitat serà (o ja n’és) malmesa. Millor dit, de com el concepte de privacitat, potser, canviarà. En Barr diu

“Societal implications –
Orwell was wrong –it did not need a totalitarian state to create Big Brother – actually a large proporicon of society voluntariry shares location information, or does not object to being tracked”
A range of geolocalization techniques is emerginh which will change our realitonship with information.
Cannot be easily stopped, efects largely beneficial, impact on privcay problematic.”

La ponència següent, sobre relacions públiques a l’era digital, també ha estat interessant i també poc comentada. Potser perquè eren totes dues en anglès… Finalment, hi ha hagut una entrevista al fundador de buyvip.com, que m’ha aportat gaire res.

Abans de dinar he conegut en persona la Nieves González (@nievesglez), bibliotecària de la Univ. Sevilla i professora associada de la Univ. Pablo de Olavide. Ja la coneixia pel twitter, donades les seves piulades rellevants. M’ha explicat que és la responsable a la Univ. Sevilla de coordinar la formació en competències transversals de TIC. He de dir que m’ha causat una excel.lent impressió. M’ha fet una minientrevista amb la seva càmara que diu que penjarà al seu blog. Ha estat molt interessada en el meu paper com a comunicador científic i comissionat 2.0 de la UdG.

[nota posterior: aquí hi ha la minientrevista al youtube: http://www.youtube.com/watch?v=rgkt3c8oCqM ]

A l’hora de dinar he tingut la sort de poder conèixer bona gent de ciència, alguns més “escèptics” que d’altres, gràcies a l’Alberto Fernández (@albertofersie) que col.labora sovint amb la C4D. Ja coneixia en @wicho (media4scienceforum de Madrid) i en @joaquin_sevilla (csc5ciencia de pamplona), i també en @wis_alien per la xarxa (l’he pogut conèixer en persona, allò que en diuen “desvirtualitzar). Ha estat fantàstic conèixer el periodista basc Luis Gámez (@lagamez), una verdadera ametralladora d’idees i de ciència, fustigador de la pseudociència i excreient en ovnis. Conèixer el seu passat és una bona revelació de què ens espera per al futur. Gràcies, Luis! He pogut conèixer altra gent al dinar, i de fet són a aquesta foto:

Image

(queda la resta per etiquetar – tot arribarà!)

Hem trigat tant a dinar que de seguida ens hem posat a fer una trobada anomenada enigmas&blogs (això m’ha impedit ser a les xerrades d’en marc Vidal i la Dolors Reig, però la veritat és que ja conec bé les seves idees). Erem tots el del dinar i d’altra gent, com la matemàtica aplicada que coneix gent de la UdG @claragrima, una veritable font que raja interessants idees. Després d’una repassada a enigmes visuals i musicals que tenen explicació racional, m’han demanat fer alguna cosa de màgia – com a exemple de com una cosa aparentment inexplicable té explicació i és racional. Deu ser que la meva condició de química quàntic els deu haver espantat, però crec que els he impressionat amb el joc “El Somni”, una predicció d’una carta seleccionada per un dels assistents. Aquí hi ha una de les fotos fetes per en @wis_alien:

Image

Després de gaudir de dues horetes de bona ciència, he assistit a dues presentacions, una sobre gosar fer el canvi, i una altra sobre la solitud del blocaire de fons, que de fet no tractava de fons – era de l’enginyer nuclear @amfumero.

De la primera m’ha agradat molt el video sobre la por al canvi http://www.youtube.com/watch?v=BI_HOPqcRFA. Val la pena visionar-lo.

Per acabar aquesta jornada hi ha hagut un concurs i una petita sessió musical amb canço expressa i globus. I una anècdota – després de gravar un petit video, el meu iphone s’ha aturat completament. Només gràcies a l’ajuda de la @trinamilan i en @losimo durant el partit del Barça he sapigut com recuperar-lo. Moltes gràcies!