El xip 6502, que feia (i fa) anar el meu primer ordinador, recreat virtualment

Image

He vist a Boing-Boing que el xip 6502 de Motorola (que ells qualifiquen “vintage”) ha estat simulat mitançant JavaScript (enllaç a la font original, també n’hi ha en una versió Phyton).

Aquest xip era el motor de varis ordinadors dels primers anys de la dècada dels 80, per exemple dels Atari. I per a mí el més important és que fa (encara!) funcionar el C1P, el meu primer ordinador programable, en BASIC. El BASIC estava codificat en una ROM de 8K, mentre que l’ordinador té 8K de RAM, una sortida coaxial per a un televisor, i entrada/sortida cap a cassette. Encara tinc guardades força cintes amb programes de BASIC.

El programa més important que tinc guardat és el d’un desensamblador de codi màquina del 6502, que em va permetre aprendre els intrínculis de tot plegat (excepte les operacions en coma flotant). Vaig anar apuntat a mà en un bloc tot el codi desensamblat.

El meu ordinador C1P té una velocitat de rellotge d’1 MHz, és adir, tres ordres de magnitud inferiors a les velocitats d’avui en dia. Però sembla mentida el que hi feia. I el que molta gent feia en ordinadors semblants.

No es tracta de recordar el passat amb recança i pensar que vaig viure l’època romàntica de la informàtica (com a químic computacional), sinó de veure com la curiositat en aquests temes m’ha estat molt útil per a més endavant. Gràcies, 6502!