Els nens i les nenes de Catalunya tenen Universitat

Image

Avui s’ha presentat a l’auditori de Caixa de Catalunya a Barcelona (a la Pedrera) la Universitat dels Nens i de les Nenes de Catalunya (UdN2.cat). Hi he arribat pels pèls, perquè he viatjat des de Corella (Saragossa), on hi he passat la nit en el viatge de tornada des de Santander, del curs University 2.0.

Ha estat una presentació important: hi havia els dos consellers implicats, l’Ernest Maragall i en Josep Huguet (educació i universitats, respectivament). També hi ha parlat la representant de l’entitat sponsoritzadora, i en Josep M. Vilalta, secretari de l’ACUP, ja que és aquesta associació d’universitats públiques catalanes la que organitza la UdN2.cat.

Aquesta iniciativa crec que té la voluntat última de difondre el valor de la universitat catalana a la societat, sobretot entre éls més petits. Per fer-ho, s’organitzaran dues jornades, aquest curs 2010/11, amb activitats de ciència i tecnologia adreçades a escolars de 4è curs de primària. Se’n farà una l’octubre, i una altra pel febrer. A la UdG s’hi participarà en temes de robòtica i de química, amb el fil conductor estratègic de l’aigua. El nostre grup hi estarà involucrat amb activitats relacionades amb la química, naturalment.

M’ha agradat molt que la mascota de la UdN2.cat, que s’ha presentat avui, sigui La Moleculeta (present a la imatge del seu web). De fet la idea va resultar guanyadora entre moltes rebudes en un concurs fet abans de l’estiu. Al menys la química veig que va perdent la seva mala imatge.

Entre d’altres coses, el Conseller Huguet ha esmentat una idea que desconeixia: la de Parc Científic Mòbil, en referència a una iniciativa del Parc de la UB. Aquesta idea de movilitat ja la vaig conèixer al congrès CSC5CIENCIA de Pamplona, i veig que va agafant embranzida.

Ha estat també interessant un comentari del Conseller Maragall: cal tenir respecte pels nens de 5è, no fer pas una mera adaptació d’activitats. La temptació d’adaptar a primària el que fa es fa a secundària és alta. Té raó el Conseller, l’experiència que tenim a la UdG ens fa veure també que un nen d’11 anys no veu les coses igual que un noi de 16. Fins i tot les veu més, perquè encara no és gaire escèptic.

Una cosa que no ha acabat de fer-me el pes ha estat l’èmfasi excessiu en considerar aquesta iniciativa com a pionera. Certamente n’és com a voluntat d’acostar el sistema universitari públic a la societat. Però pel que fa a la relació amb la primària, hi ha moltes altres iniciatives ja existents, com la nostra Fira de la Ciència, o totes les interaccions existents entre la Primària i les Facultats d’Educació. En tot cas, benvinguda la UdN2.cat !