Empresa i Xarxes Socials (Girona, rai!?)

ImageAquest matí he assistit a la jornada Com pujar la vostra empresa al tren de les tecnologies? Reflexions i oportunitats al voltant de les TIC a Girona que va tenir lloc a l’Hotel Ultònia de Girona. Malgrat que la jornada estava destinada més aviat a les petites empreses i microempreses de Girona, els consells i les informacions que s’hi van donar són perfectament aprofitables per al món de la universitat i la recerca.

En Joan Torrent, professor de la UOC que participa a l’Observatori de les TIC de Girona (OTIC) treballant per un informe sobre la competitivitat de les empreses gironines a partir de l’ús de les TIC, ens ha fet arribar dades no publicades encara que reflexen la pèrdua sobtada de competitivitat de l’economia gironina. Com a clau ha senyalat la diferent formació dels llocs directius respecte dels no directius. Des del meu punt de vista, crec un dels problemes és que les noves oportunitats en l’àmbit de la Internet no s’han aprofitat prou en l’àmbit gironí, centrat segurament en activitats tradicionals i en els serveis. També cal reconèixer que es fan esforços importants, per exemple la constitució del Clúster TIC-Media al Parc Científic i Tecnològic de la UdG. En tot cas, sembla que el “Girona, rai!) ha fet mal i en fa encara. Jo crec que en fa encara a nivell de planificació universitària.

En Joan ha estat també molt crític amb el sistema universitari, que no reconeix prou la dedicació del professorat a la col.laboració amb l’empresa per a la configuració de mèrits del CV que permeti pujar graons professionals, per exemple esdevenir catedràtic d’universitat. Jo ni hi acabo d’estar d’acord, ja que la dificultat d’utilització del capital humà de les universitats per part de les empreses implica per començar un punt de vista diferent per part de totes dues parts. I cal no oblidar que a les universitats s’hi crea coneixement avançat, que es pot transferir via convenis, contractes o creació de spinoffs. Una altra cosa és orientar la recerca cap a les necessitats de l’entorn. El problema és concretar què és l’entorn d’una universitat. El mateix Joan Torrent ho ha dit: l’entorn de la UdG mateixa és tot el món, no pas només les anomenades comarques gironines.

L’Anna Codina ens ha donat una treballada presentació sobre l’ús de xarxes socials per part de les empreses, amb una selecció de casos d’èxit particulars. De fet, entre la seva xerrada i la d’en Joan Torrent m’han fet pensar, per a Girona, en la figura del Botiguer 2.0. L’Anna (@betesiclicks), que porta l’assesoria El Giroscopi, ha penjat la presentació, que recullo aquí:

Durant la sessió la mateixa Anna ens ha propocionat un petit manual per fer servir twitter a les empreses. El trobo ben útil i ja l’he distribuït als meus companys:

Les altres dues presentacions també han estat ben interessants. Per un cantó he pogut conèixer les característiques del programa PIMESTIC.cat, i per un altre l’Assesoria Codina ens ha mostrat les formes avançades de gestió documental que fan servir. De fet, aquí m’he preguntat perquè es digitalitzen tants de documents encara. Jo mateix pràcticament no imprimeixo res. Suposo que fora de la Universitat encara hi ha molt de paper, formulari, documents materials. Tot anirà canviant.

Durant la jornada els pocs twittaires presents hem anat fent servir el hashtag #jornadaTICGirona. Els meus pocs tweets, degut a la baixa qualitat de la connexió Movistar, han estat:

miquelduran #jornadaTICGirona En Josep Codina ens parla de gestió documental… veig que encara s’escaeja (molt) i s’impriveix.
miquelduran Colpidor #jornadaTICGirona Joan Torrent: La relació universitat-empresa és força desastrosa, encara que hi hagi esforços
miquelduran #jornadaTICGirona @oriolpuig No t’he pogut presencialitzar. En una altra ocasió.
miquelduran #jornadaTICGirona El “Girona rai” fa mal també fora de l’àmbit empresarial, per exemple al món universitari.
miquelduran #jornadaTICGirona Cal una nova cultura de relació entre l’administració i el ciutadà i l’empresa (J Torrent)
miquelduran RT @oriolpuig: la majoria d’empreses gironines que té web no sap perquè la té #jornadaTICGirona
miquelduran Per pensar-hi: #jornadaTICGirona Joan Torrent: la major part de formació continuada la segueix gent ja formada.
miquelduran #jornadaTICGirona Joan Torrent: el nou valor de les coses és quants usuaris les consumeixen, més que no pas el preu
miquelduran Excel.lent xerrada de @betesicklics a la #jornadaTICGirona – Bons exemples de botiguer 2.0

M’ha ha agradat poder conèixer personalment @betesiclicks, l’Anna Codina (ara se’n diu desvirtualitzar, quin verb tan lleig!). També he pogut conèixer en Joan Torrent, i retrobar-me amb la Marta Morera, de l’OTIC.

A la jornada també hi ha assistit la Dolors Turró, de l’Oficina Universitat-Empresa 2.0 (OUE2.0) de la UdG, amb qui vaig poder treballar durant la meva experiència anterior al vicerectorat de polícia científica de la UdG.

Actualització dijous: post de @soniola sobre aquesta trobada, encara que no hi pogués assistir.

2 thoughts on “Empresa i Xarxes Socials (Girona, rai!?)

Comments are closed.