Events Amplificats i preservació de la memòria

Image

Ahir va tenir lloc el seminari d’en Brian Kelly (UKOLN, Universitat de Bath) sobre Events Amplificats (“What Can We Learn From Amplified Events“) a la Sala Ernest Lluch de la Biblioteca de Montilivi de la UdG. En Brian Kelly va mostrar el seu coneixement de l’estat de l’art en temes de web 2.0 i de gestió del coneixement per fer una sèrie de reflexions sobre nous conceptes a aplicar en la preservació de la memòria digital de qualsevol acte o esdevneiment.

Perquè un event (xerrada, curs, conferència, trobada, reunió) ja no és pas només una foto, un video o una entrada de blog o notícia al diari, és també l’activitat de les xarxes socials que hi ha al seu voltant: abans, durant i després de l’event.

Un exemple molt interessant va ser la subtitulació del video d’una xerrada on els subtítols són precisament els tweets que els internautes han anat fent durant la pròpia xerrada. A més, els tweets, etiquetats amb la data (al segon) concreta en què van ser registrats, funcionen com a boobmarks (marcadors) que permeten anar a qualsevol moment del video. De fet, això està previst de fer-se amb l’enregistrament d’aquesta xerrada sobre Events Amplificats.

Image

En definitiva, és un pas més en la preservació de la memòria, i tal com ell va dir, una forma de trencar les restriccions en l’espai i en el temps que acompanyen de forma habitual un event (per exemple una xerrada). Conservar el gravació en video, els tweets, les entrades de blogs, … és també preservar la memòria. Fins i tot en Brian va parlar d’una nova figura. la de l’Event Amplifier (Amplificador d’Events).

En la discussió final va aparèixer, de totes formes, la diferència entre events com aquest i d’altres com un congrès de ciència (per exemple, el que l’IQC va organitzar a primers de juliol). L’atenció i concentració que cal posar en xerrades on s’hi presenten difícils conceptes (aspectes matemàtics de la densitat electrònica) fan difícil o poc aconsellable la distracció de comentar simultàniament el que s’hi diu. va quedar clar que no tots els events són iguals, i que pot haver-hi diferents graus d’amplificació. De fet, en el congrès esmentat ja es van fer passos endavant en fer petites gravacions d’un o dos minuts perquè els assistents valoréssis el congrès en un lleguatge planer.

La connexió d’en Brian Kelly amb la C4D i la UdG és un exemple més del poder de la Internet per crear relacions. Gràcies a una entrada al blog Edunomia i a un trackback al seu blog UKWebFocus, en Brian Kelly ens va conèixer. Tot plegat queda recollit a la seva entrada A Tweet takes me to Catalonia.

La cinquantena de persones assistents a la xerrada van poder gaudir, doncs, d’una presentació en la frontera del coneixement pel que fa als avenços en la utilització intel.ligent de les eines de la Internet, de les xarxes socials, dels blogs i dels microblogs. En definitiva, un pas més endavant en la Ciència 2.0 i la Universitat 2.0.

Image

(Fotos: Pep Anton Vieta, 2 Miquel Duran)

One thought on “Events Amplificats i preservació de la memòria

Comments are closed.