Hackers Quàntics (investigadors)

ImageAl curs d’estiu de Criptografia i a l’assignatura d’Intercampus ADN, entropia i bits quàntics: informació i ciència, solo impartir la lliço de criptrografia (i computació) quàntica. Fins ara tot es basava en la impossibilitat de clonar un qbit i per tant d’interceptar silenciosament els missatges criptoquàntics. Però he vist que s’ha trobat un mètode per interceptar-los sense que se sàpiga. La teoria segueix essent vàlida, però com que els aparells no són perfectes, sembla que s’ha aconseguit experimentalment aconseguir la intercepció.

Hauré de modificar el contingut de la lliçó. No passa res, segur que els criptògrafs quàntics ja estan preparats per fer algun canvi que permeti superar aquest nou repte. La lluita entre criptògrafs i criptoanalistes, ben coneguda en el camp clàssic, des de Roma fins a la II Guerra Mundial (màquina Enigma) és ben coneguda, i seguirà.

Aquesta recerca s’ha reportat a la conferènciaHacking at Random” que ha tingut lloc fa molt poc, i ha estat efectuada per un grup norueg (Quantum Hacking Group) i el Centre for Quantum Technologies de Singapur. Té gràcia. La presentació corresponent, amb una explicació difícil de seguir en la seva part més rellevant, està disponible. Gràcies a Slashdot per fer-ho saber.