Informàtica i grafè

Image

M’ha fet gràcia que el grafè, subjecte del darrer Premi Nobel de Física, sigui un dels protagonistes d’un avenç científic-tecnològic en el camp de la informàtica. A l’entrada de Slashdot One Step Closer To Speedier, Bootless Computers, s’hi esmenta un article de Computerworld titulada Researchers one step closer to ‘bootless’ computer (nota de premsa de la Univ. California, Riverside, article al Phys. Rev. Letters, Kawakami et al.).

Què és un “spin computer”? Doncs

Spin computers, when developed, would utilize the electron’s spin state to store and process vast amounts of information while using less energy, generating less heat and performing much faster than conventional computers in use today.

És a dir, es tracta de memòries basades en tenir “0” i “1” segons l’spin d’un electró sigui d’un tipus o d’un altre. L’spin d’un electró és una propietat mecanoquàntica que no té analogia clàssica, i només pot tenir dos valors. El problema, que ja s’ha trobat en ordinadors quàntics basats en propietats d’spin, és mantenir l’estat quàntic sense alterar durant un temps significatiu. En l’article de Kawakami s’hi esmenta que els electrons injectats al grafè que són detectats atravessant un aïllant per efecte túnel poden durar fins a mig nanosegon, és a dir, de l’ordre d’un cicle dels actuals processadors que són utilitzats als ordinadors habituals.

Els avantatges de memòries basades en els spins dels electrons són força òbvies: molta més densitat d’informació, i molta menys energia requerida per canviar el valor de cada bit. Però cal encara superar moltes dificultats, i per això els investigadors senyalen que caldran al menys 5 anys per tenir algun dispositiu pràctic que faci alguna cosa.

Després de llegit Slashdot, Computerworld i la nota de premsa de la UCR, m’adono que, més enllà de l’estricte article científic del Phys. Rev. Letters, s’hi ha afegit una mica de futurologia. Suposo que és per mantenir l’interès en el tema i el seu finançament. Però així avança el coneixement. Els comentaris que hi ha a Slashdot i Computerworld són rellevants.

I en tot cas, es tracta d’una aplicació pràctica del grafè. Que de per sí ja és interessant.

2 thoughts on “Informàtica i grafè

  1. Moltes gràcies, Santi! El faré servir en les meves xerrades sobre futbal.lè i grafè.

Comments are closed.