Jornada de Comunicació Corporativa 2.0 a la UC3M

La comunicació a les organitzacions està canviant degut a la irrupció imparable dels canals socials i de les xarxes socials, en definitiva de la Web 2.0. Per això em va semblar interessant la jornada que dijous va tenir lloc a la Universitat Carlos III de Madrid (UC3M), titulada Jornada sobre Comunicación Corporativa 2.0, coordinada per Juan Pedro Molina, del grup de recerca de Periodismo y Análisis Social: Evolución, Efectos y Tendencias (PASEET).

El programa de la jornada permet veure (també al facebook) que diversos professionals de la comunicació 2.0 hi van fer interessants aportacions (en particular en turisme, donat un dels patrocinis). Sembla que el públic assistent era molt nombrós (unes 400 persones), moltes estudiants i professors (suposo que de comunicació), segons el blocaire Adolfo Corujo, que ha escrit una entrada titulada La Empresa Y La Universidad En Este Momento.

Dijous vaig estar seguint una mica aquesta jornada via twitter, a través del hashtag #com20uc3m. La gent de Beta Comunicación també va anar posant informació de la jornada al seu Facebook. Algunes presentacions s’han posat a la xarxa, per exemple Panorama actual de los medios en España i Gestiona Tu ReputacióN Online Consejos Para Monitorizar aporten interessants idees. De cómo se llama tu web a dónde estás en Internet és una presentació molt espectacular de Repsol. La utilització de recursos visuals és molt atractiva. A més, les idees que conté són valuoses.

Em sembla especialment rellevant Gabinete de prensa 2.0: no me chilles, que no te veo, que és una molt interessant presentació que senyala els canvis que actualment pateixes ens gabinet de premsa a les corporacions. Els gabinets a les universitats també els pateixen. És remarcable una de las diapositives:

Image

és a dir, que no es tracta de dir allò que es creu interessant per a l’organització, sinó que ens sembla que els altres consideraran interessant (i aquí hi ha la gràcia del tema…)

Diferents blocaires s’han fet ressó d’aquesta jornada, per exemple PilarMR escriu que es va tractar de Comunicación 2.0 en estado puro, tot fent comentaris valusos de les diferents intervencions. M’ha semblat molt bo Tío, quédate y hacemos ‘merienda-cena’ de Pascual Drake Falcón, ja que és una valuosa i reflexiva contribució que desmitifica els social media i rebaixa l’ego de la gent 2.0 (recordo en Genís Roca quan diu que, fora del món 2.0, hi ha gent que passeja pel carrer, que viu… jo també dic que la gent va al mercat a comprar fruita, verdura, ous, carn…)

Que lo bonito del Social Media es que es un altavoz que hay que utilizar para compartir, no para sentar cátedra… Y que posiblemente mientras estás leyendo esto haya alguien en el edificio de al lado dando una conferencia mucho mejor que la que impartí yo ayer…

Em pensava que aquesta jornada estaria més relacionada amb la comunicació corporativa de les universitats. De totes formes, segur que tot el que s’hi va dir i que està recollir a les diferents presentacions és interessant que és aplicable al món universitari.

He vist, finalment, que d’aquesta Jornada se’n parla dels 10 Magnífics, i que s’està pensant en continuar-la via una reunió mensual, i pels canals socials habituals. Anem bé.