Jove Campus de Recerca de la UdG 2010

Image

Avui he tingut l’oportunitat de participar a la 3a edició del Jove Campus de Recerca de la UdG (3jcr10), ja que hi he impartit la xerrada Defensem i comuniquem les nostres opinions. Aquesta edició del Campus té una assistència de 60 estudiants, de 1r de batxillerats de diversos centres de secundària de les comarques del territori d’abast de la UdG, i em consta que ha hi ha hagut moltes més sol.licituds per participar-hi.

En aquesta xerrada primer hi he fet una petit introducció al món de la comunicació oral, perquè crec que donar tres o quatre pistes de les coses clau que cal observar és molt important. De la més difícil, que és véncer els nervis, només es pot dir que hi ha moltes tècniques per sortir-se’n, però que al final és cada persona la que ho supera d’una manera diferent.

He continuat amb quatre pinzellades de com muntar el flux d’una xerrada oral, per tal d’aconseguir i mantenir l’atenció. I després he donat algunes idees sobre com organitzar una exposició per tal de convèncer un auditori d’alguna idea determinada.

La idea clau que he volgut trametre als estudiants del Jove Campus de Recerca és que, en qüestions opinables, s’ha de ser capaç d’argumentar a favor i en contra, d’entrar en un procés d’empatia envers la persona que opina el contrari, en pensar que tothom té alguna cosa a dir-hi i que potser també l’altre té una mica de raó.

Ha estat molt interessant l’exercici que hem fet. Mitja classe ha treballat en grups el tema “Independència de Catalunya, sí o no”, mentre que l’altra mitja ha treballat en grup el tema “Marques blanques alimentàries, sí o no”.

La gent que treballava el segon tema han dit de bon començament que els primers ho teníen més fàcil, perquè és difícil trobar arguments contra el no a les marques blanques. Jo ja els he dit que estaven equivocats.

I efectivament, quan hem demanat als portantveus dels grups de cada tema que exposéssin en 1 minut els seus arguments a favor i en contra, ha resultat que els de la indepèndència pràcticament han estat incapaços de trobar arguments en contra, mentre que els de les marques blanques n’han trobar a favor i en contra, tal com jo havia predit, i al revès de la percepció inicial del grup de les marques blanques.

I és que són dos temes ben diferents: el de la independència és emocional, i està influït per la gran batalla política mediàtica en què la societat actual està immersa (no entro ni hem entrat en les opinions reals de les persones, només hem volgut ser capaços d’opinar a favor i en contra).

Pel contrari, el tema marques blanques és més racional, molt menys influït per campanyes mediàtiques, i malgrat que ha costat, tothom hi ha vist pros i contres.

Ha estat una sessió divertida i que crec que ha permés als estudiants del Jove Campus de Recerca fer-se a la idea que cal saber exposar les opinions pròpies, tot permeten que les altres persones en puguin exposar de diferents.

Foto: d’en Pep Anton Vieta

1 thoughts on “Jove Campus de Recerca de la UdG 2010

  1. Interessant!!! Llàstima que m’ho he perdut… Enhorabona, segur que ha anat molt bé 🙂

Comments are closed.