La Nit de la Recerca 2010 (i ja en van 3)

Image

Ahir a la tarda i vespre va tenir lloc una nova edició de la Nit de la Recerca (traducció inadequada de la Researchers’ Night que es fa a tot Europa). A diferència de 2007 (la UdG va participar en una edició coordinada per l’AGAUR) i de 2008 i 2009 (la UdG va coordinar l’única iniciativa a Espanya), aquest any la Comunitat de Madrid coordinava un altre projecte limitat al seu àmbit d’actuació. En canvi, des de Girona vam coordinar 5 ciutats espanyoles.

Com em va passr l’any passat, no vaig poder arribar a l’obertura (força informal) de les activitats de la #rn10 perquè tornava en cotxe des de Saragossa, un cop acabada la meva participació al Workshop de Bases de Dades en Química Quàntica. De fet, a l’àrea de servei de l’autopista a Montblanc vaig poder començar a seguir el livestream de la jornada, i després de patir una versió reduïda del diluvi universal prop del Montseny, vaig adonar-me en arribar a casa i connectar-m’hi altra vegada que hi havia molt gent.

Encara que la C4D i la seva directora, la Sïlvia Simon (@silviamonr) ja hi tingui una mica la mà trencada, sempre hi ha imprevistos, com la pluja que va caure abans de començar i durant la primera fase de la jornada. Això va fer que calgués remplaçar les activitats del pati de la Casa de Cultura de Girona pels espais interiors del mateix edifici (però tot té avantatges: s’incrementa la calidesa de tot plegat).

Hi ha dues coses que m’agraden especialment d’aquesta activitat: la participació de nens, joves, pares, famílies, ciutadans… en un espai fora de la Universitat, al cor de Girona; i la col.laboració entusiasta de molts d’investigadors-comunicadors-divulgadors de la Universitat de Girona, compamys i companyes amb qui anem bastint una xarxa per crear ponts amb la societat.

Al youtube hi he posat una sèrie de videos, tan de la pròpia activitat com d’alguns dels seus actors principals (bé… vaig oblidar d’entrevistar els més importants: nens, joves, adults – a qui anava adreçada la jornada). Potser el millor és veure el què hi deia el responsable del Cafè del Parc (cafè-bar de l’Edifici Jaume Casademont del Parc Científic i Tecnològic de la UdG), que va ocupar-se de servir menjar i veure (perquè tot anava de ciència i cuina). La cuina… aquest laboratori químic que tothom té a casa, aquestes transformacions elementals que proporcionen plaer als sentits.

En definitiva, una jornada excel.lent. En @pepquimic, la @laiagd, en @jordipoater, en @juanmabarroso, la pròpia @silviasimonr i d’altres piuladors de ben segur aniran recollint fotos i altres documents. Tot plegat mitjançant el hashtag #rn10.

Ah! i gràcies a tots els participants, tècnics, ajudants, simpatitzants, nens, avis, …