La Nova Societat de la Cultura

ImageLa Nova Societat de la Cultura: article publicat per Miquel Duran a Els Fulls de l’escriptori, Especial Sant Jordi 2010 El futur del llibre i la lectura, CCG Edicions

Quan es llegeix un llibre, la ment es transporta a un entorn virtual catalitzat pel text la imaginació viatja en l’espai-temps. L’espai físic de lectura (el sofà, la platja, el parc, la biblioteca) i l’aïllament temporal ambiental permeten endinsar-se en la realitat virtual que conté el llibre.

Venen temps de canvi, però. Ja fa temps que els ordinadors i la Internet han tret força el sentit a les enciclopèdies en paper i als diccionaris, igual que n’han tret a la guia telefònica. Fins ara un llibre era un conjunt de fulls de paper ben enganxats, amb pàgines senars i parells, amb portada i contraportada; amb pes, amb textura i mida, amb olor. L’entrada al mercat dels lectors de llibres electrònics sembla cridada ara a revolucionar la forma de lectura; aquests estris, però, segueixen el patró clàssic d’un llibre.

Les futures innovacions vindran, per exemple, projectant imatges directament a la retina des d’un petit focus davant de l’ull, una variant de l’anomenada realitat augmentada. Llavors podrem llegir sense tenir cap estri físic a les mans. Qui sap si un dia no es farà un pas més i no es llegirà amb un detector connectat directament al cervell, que també proporcionarà altres percepcions sensorials com el gust, l’olfacte i l’oïda.

Potser tindrem llibres que s’emplenaran en un instant amb el títol que desitgem, fets amb paper sintètic en blanc que mutarà les seves propietats físicoquímiques, modificant el gramatge, textura, color i mida. Les cerques de textos i d’informació seran molt ràpides pel progrés de la computació quàntica. Qualsevol text serà traduïble en qualsevol llengua instantàniament.

ImageHi haurà doncs noves maneres de llegir, i com ara cada lector en traurà una emoció diferent. Potser l’excés ambiental d’informació i els complements sensorials obligaran a aïllar-se en una càpsula, perquè seguirà calent un ambient propici a la lectura.

De totes formes, cada cop serà més difícil llegir un llibre: l’accés total a la Internet ja ens ha fet entrar a la societat de la interrupció i de la distracció. Concentrar-se en la lectura d’un llibre i regalar-nos una estona tranquil·la cada cop costa més.

En tot cas, segur que hi seguirà havent llibres en paper, perquè els altres no podran mullar-se, ni en podrem arrancar o esparracar cap full, ni guixar-los irreversiblement, ni cremar-los, ni el vent ens en dificultarà la lectura. Les diferents formes del llibre coexistiran, perquè la Societat valorarà més que mai la Cultura.

(Gràcies a Quim Curbet. Imatges: portada de l’edidició especial de Fulls de l’Escriptori, i retall de l’article)