La pàgina web d’un científic és a casa seva

En Jordi Poater escrivia fa poc al seu blog La pàgina web d’un científic: el millor (i imprescindible) aparador envers la societat i esmentava un article de la revista Nature sobre aquest assumpte. Es tracta d’un tema important.

Fa algunes setmanes ja vaig parlar de la pàgina web (o blog) d’un professor-investigador com si fos un aparador espectacular en un concorregut carrer o centre comercial. En Jordi ara fa una interessant reflexió sobre el paper del professor-investigador universitari i sobre la seva projecció externa.

Encara hi tinc un dubte, però: en Jordi suggereix que es pot separar el web del blog. Jo crec que és el mateix, al final el blog és una successió d’elements informatius ordenats cronològicament. El “web” és una forma d’ordenar la informació d’ítems que no són funció del temps, normalment una foto de l’estat actual d’un grup o de la recerca. Al final crec de totes formes que diguem el mateix, i que la qüestió rau en la diferència històrica entre gestors de continguts (CMS) i gestors de blogs. La seva convergència no és perfecta, però ja s’acosta.

Ja m’agrada que Nature tregui aquest article, però em preocupa que l’hagi de portar, perquè vol dir que al món hi ha molts d’investigadors que no s’han adonat encara de la necessitat de tenir una projecció pública electrònica. Hem de ser conscients, a més, que es tracta d’una qüestió de responsabilitat social: els professors-investigadors d’universitats públiques som servidors públics, i per tant la societat ha de saber en què inverteix els seus impostos. Anem progressant, però caldria anar una mica més depressa. Tan en tema web+blog com en l’apartat més 2.0, en temes de conversa a la xarxa, encara que reconec que a vegades costa trobar si la ratio cost-benefici és l’adequada.

Foto: http://1.bp.blogspot.com/_hjT56mnFJDA/S83Hzl9rtvI/AAAAAAAAGRE/5fSJevr5Enk/s1600/aparador+Sant+Jordi+_-729644.jpg

Actualització 11/10/2010: he vist una interessant presentació sobre wordpress en què es mostra tota la sèrie de potencialitats que té i com pot servir per a tot, i no pas només com a blog:

http://highedwebtech.com/2010/10/11/our-highedweb-presentation-wordpress-gtfo/