Les xarxes socials es fan lloc (a cop de colze?) a les universitats

Image

Les xarxes i canals socials van entrant, a vegades més de pressa i a vegades més a poc a poc, al sistema d’educació superior i de recerca. Amb força incògnites encara, i sota la superioritat tècnica i psicològica de Google, Facebook o Twitter, els sistemes d’informació electrònica de les universitats van evolucionant (esperem que cap a un nou concepte, la Universitat 2.0). Aquí hi ha alguns elements recents que són rellevants per impulsar aquest canvi.

Why We Twitter: Understanding Microblogging Usage and Communities, encara que correspon a un congrès de 2007, conserva força una idea de twitter com a xarxa social, tot fent servir alguna de les eines de la mineria de dades. Més actual és How Blogs and Social Media are Changing Public Relations and the Way it is Practiced, que analitza l’impacte dels blog si altres mitjans socials en les relacions públiques (tot canvia molt ràpid!).

¿Qué red social elegir para la educación? és una entrada rellevant on J.J. de Haro fa un petit repàs a xarxes socials pròpies, sobretot després que Ning hagi passat a ser de pagament.

5 Libros electrónicos gratuitos sobre Social Media para descargar y leer és força interessant, perquè permet tenir eines per fe run equip, crear comunitat i aplicar les relacions públiques 2.0 a la Universitat.

Al blog de Inside Higher Education, Decoding Social Media Mysteries exposa com s’estan muntant màsters innovadors sobre xarxes socials, com el Masters in Communication and Digital Media Program. Donat que els estudiants són ara molt més competents en la Web 2.0, i atesa l’expansió i globalització del Facebook, Twitter i altres eines i canals socials, ha mogut àquest màster des del periodisme cap a les relacions públiques:

[…] turning it from a training ground for the best practices to a vehicle for exploring what the best practices are.

Fa pocs dies, a l’entrada Ejemplos de social media en universidades en @pabloherreros donava una perspectiva sobre l’ús de xarxes socials a les universitats, amb alguns exemples concrets. Els comentaris a aquesta entrada són reveladors de l’opinió dels membres de la comunitat universitària.

I per acabar un exemple ben recent: la Universitat de Sevilla ha posat en marxa fa poc la seva xarxa social pròpia (no acabo de tenir clar que això sigui prou adient per a una universitat, ho he pogut comprovar amb la UIMP 2.0):

Bienvenido a US 2.0: la visión del conocimiento de la Universidad de Sevilla.

US 2.0 es una red social para la Comunidad Universitaria basada en la mejora del conocimiento a través de la interacción y la pluralidad. Desde US 2.0 es posible:

Consultar y crear artículos de caracter universitario.
Plantear y responder dudas haciendo uso de foros.
Disponer de un blog personal.
Conversar con otros miembros de la Comunidad Universitaria.
Compartir enlaces web de interés común.
Planificar eventos de interés universitario.
Disponer de una agenda personal.
Microblogging y mensajería
Utiliza US 2.0 y disfruta de todo esto y mucho más.

El doctorat en Comunicació Audiovisual i Publicitat de la UAB ha engegat una enquesta sobre l’ús de les xarxes socials. En veurem els resultats. Suposo que no diferiran pas gaire de la resta.

Gràfic: StudentHacks.org