Matemagnífic

ImageAhir al vespre, en Nancho Álvarez, professor de matemàtiques de la Universitat de Màlaga, va oferir una xerrada sobre Matemàgia dins del Cicle de conferències organitzat per la Càtedra Lluís Santaló de la UdG. La sala de la Casa de Cultura estava plena amb gent dreta. Això de la màgia es combina bé amb les matemàtiques, amb un públic molt fidel.

La xerrada va ser ben distreta, amb una introducció a la màgia i referències a la història de la màgia matemàtica. Després d’alguns jocs senzills que van captivar els assistents, en Nancho va acabar amb jocs del gran Sam Loyd, l’axioma d’elecció i el teorema de Banach–Tarski. Un cop acabada la xerrada, va oferir al públic diversos jocs de màgia de prop, un dels quals no coneixia i que avui mateix he fet als assistents a la Jornada de Portes Obertes de la UdG.

Realment crec que la màgia agrada. Deu ser que, com ens va esmentar en Nancho, l’il.lusionisme és l’única disciplina que comporta consentiment de l’espectador per ser enganyat, mentre que qualsevol altre engany és no consentit.

En Nancho és un altre exemple de professors-investigadors que fan activitats més enllà de les funcions normals de la universitat. Veient la seva plana web n’hi ha prou per adonar-se de la seva vàlua. En particular, en relació a la música. Sortint de la Casa de Cultura vam poder fer petar la xerrada una mica i vaig poder-li fer aquesta foto amb en Carles Barceló.

ImageCal agrair en Carles Barceló, director de la Càtedra Lluís Santaló, per la bona iniciativa de portar-lo a Girona des de Màlaga (i a Ryanair que tingui bitllets assequibles). Matemagnífic.