Media for Science Forum (2)

ImageDuran tot el dia hem assistit avui a la segona sessió del Media for Science Forum. A la foto, més d’en Pep Anton Vieta (@pepquimic), hem gaudit estones plagats amb en David Segarra, de Talència, i la Raquel Ríos, de l’ICIQ (qui forma també part del col.lectiu InnoCiència, precursor de la C4D). A més, hem pogut fer molts de bons contactes i conèixer gent de pertot arreu. El dia ha començat radiant, però a l’hora de dinar ha fet un xàfec molt fort. Sembla que semblant al que passava a Girona.

Avui hi havia menys gent, i per això gairebé tothom ha estat a la “Sala VIP”, mentre que la sala annexa era buida. A la foto en @pepquimic contempla tent una ponència acompanyat del seu ordinador, mentre en David Segarra intenta connectar a la wifi amb les incòmodes butaques desprovistes de suport per a ordinador i d’endolls per recarregar bateries.

Hi hem après coses. Per a nosaltres es tracta d’una trobada on anem a aprendre coses noves, perquè som científics amb voluntat de comunicar, però hem de reconèixer que hi ha gent que en sap molt. La sala estava plena de periodistes i comunicadors professionals. És molt d’agrair que hagin volgut compartir amb una colla de gent de ciència les seves inquietuds, en un moment laboral molt complicat on molts han perdut la feina o s’han precaritzat, i on la diferència entre el periodisme espanyol i l’europeu no és pas petit.

ImageAvui ha estat interessant sobretot al matí, perquè per la tarda hi ha hagut presentacions d’agències de notícies científiques i també discursos institucionals (i un “còctel”, que sempre ve bé). A la ponència del futur del periodisme científic hi ha hagut una mica de batalla per les provocadores paraules d’una ponent en queixar-se de l’evolució dels periodistes de cìència cap a blocaires, cosa que ha estat (en la meva opinió) malinterpretada pels periodistes i hi ha hagut una bona polèmica. Això ens ha permés a la gent de ciència interaccionar amb els comunicadors professionals per convèncer-los que una cosa és ser blocaire i una altra ser periodista.

En algun moment s’ha confós ser blocaire amb ser divulgador científic. En tot cas, el que sí ha quedat clar és que es faci el que es faci, cal fer-ho bé: la qualitat ha de ser la primera normal de la comunicació, divulgació i disseminació de la ciència.

Una ponència interessant ha estat la segona, Què és ciència, on hem tingut aportacions de rádio i televisió científica. Hem pogut veure podcasts de ciència espectacular, com el de Mentos amb Coca-Cola, que han estat molt atractius. Ens ha agradat veure que el que fem a la C4D, i que fan d’altres grups catalans, pel que fa a la divulgació científica amb experiments atractius.

Image

Al final de la trobada els organitzadors han elaborat un esborrany de Declaració de Madrid sobre la Comunicació de la Ciència, que es pot trobar i comentar al web d’InnoKomm http://mediaforscience.explorat.de/wp-content/Declaration_Media_fo_192168121273730646395.html a partir d’un plantejament espectacular.

En definitiva, una trobada molt interessant, complementària a la que vam fer fa poc a Pamplona, on hem anat a aprendre coses, i on hem conegut gent. Que és molt important.

Els tweets que he anat fent durant el mfsf estan etiquetats amb el hashtag #mfsf i es poden trobar amb http://twitter.com/#search?q=miquelduran%20%23mfsf. Total la col.lecció de tweets de tothom està recollida per @innovisions a http://www.twapperkeeper.com/hashtag/MFSF