Nanonaus: futbal.lens a la vista

Image

Fa uns tres anys va etiquetar-se una molècula de vuit àtoms de carboni (C8H-) com a “monstre de l’espai”, i ja llavors vaig comentar que el que seria realment interessant d’etiquetar com a molècula-monstre seria el futbal.lè. Doncs ara, potser com a conseqüència del mundial de futbol :–) s’ha descobert per espectrofotometria infraroja (i publicat a Science) realment una bona quantitat de carboni en la forma al.lotròpica de C60 (futbal.lè, ful.lerè o buckminsterful.lerè) i també de C70.

Com que a l’Antàrtida s’hi han trobat meteorits amb molècules He@C60 incrustades (àtoms d’Heli ficats dins d’una gàbia amb forma de pilota de futbol), ara el mateix investigador Kroto (Premi Nobel 1996 per la síntesi de ful.lerens) diu que es tracta de la prova que una part del carboni terrestre prové d’un origen interestel.lar.

L’entrevista de la BBC a Kroto és força interessant. Prové el carboni dels nostres cossos de ful.lerens d’altres galàxies llunyanes, fosques? Em fa l’efecte que aquesta troballa pot representar un pas molt important per a la ciència. Són els futbal.lens, que poden portar molècules a dins (igual que es proposa que portin fàrmacs a llocs determinats del cos humà) naus interespacials a escala nanomètrica, nanonaus?

En la meva columna SetCiències del Diari de Girona vaig parlar un cop del Colors Invisibles dels Estels, per explicar de forma planera com es detecten molècules a l’espai amb radiotelescopis. És així com s’ha trobar aigua en llocs remots de l’univers, i ara també s’hi troba C60 i C70 de forma abundant.

Per a aquest esdeveniment la NASA n’ha fet un petit video. El C60 és una de les molècules que ens agrada contruir de diverses formes al nostre grup quan fem divulgació científica: per exemple, la papiroflèxia (origami) molecular. Ho fem també al taller Ballant amb Bionanomolècules i al Kit BionNanoMolecular.


Embedded video from
NASA Jet Propulsion Laboratory California Institute of Technology