No és fàcil seguir a distància un congrès interessant: IWMW10

De dilluns a dimecres (48 h) ha tingut lloc a Sheffield l’IWMW2010 (Institutional Web Management Workshop 2010). El programa d’aquesta trobada és realment impressionant, i combina aspectes de web institucional amb temes que són d’interès per a un grup de recerca o que estan en la frontera del desenvolupament de la web 2.0. De fet,el lema del workshop era “The Web in Turbulent Times“:

This year’s event sees the Web Management community, like other in the HE sector, facing turbulent times: we have the uncertainty of the forthcoming general election, the implications of cuts across the public sector, the concerns raised by global warming and even, more recently the effect of erupting volcanoes on northern Europe.

Les seves sessions han estat emeses en directe, ja que es tracta d’un event amplificat (veure el canal de Slideshare), i els participants han piulat activament mitjançant el hashtag #iwmw10. Dos events particulars que he seguit en directe han estat les xerrades inaugural i de tancament d’en Brian Kelly, motor de la UKOLN i autor de l’excel.lent blog UK Web Focus que sovint comento en aquest blog. Val la pena sentir-lo. De fet, li he d’agrair que ahir esmentés la Universitat de Girona com una de les que seguien remotament el workshop.

Image

Francament, crec que aquest congrès aporta elements importants envers el concepte d’Universitat 2.0, que no tan sols ha de impulsar una nova forma de fer docència i recerca, sinó també conduir el canvi cap a una nova organització i percepció de l’Educació Superior.

Seguir una conferència amplificada com aquesta mereix, però, una reflexió:

Des de Girona, ben lluny de Sheffield, la veritat és que no ha estat facil seguir el workshop. Quan ets a un altre lloc sempre hi ha coses a fer (el el meu cas, el curs d’estiu #cecre20, la xerrada al #3jcr10 i les tasques normals de professor), i per tant la concentració en els temes del congrès és menor. I hi falta una cosa important: la interacció personal amb els assistents.

Participar presencialment en un congrès, doncs, té dos avantatges importants respecte de fer-ho remotament: interacció personal, concentració en l’esdeveniment: dedicació intensiva a l’event, manca de distracció pels molts inputs que rebem cada dia al nostre entorn professional habitual. I fugir una mica de l’entorn habitual sempre és bo, és una espècie de vacances temàtiques. Encara que només sigui una jornada d’un dia o d’una tarda. Oblidar les feines del dia-a-dia amb les seves urgències permet recuperar energies.

Foto: imatge de la pàgina dels Barcamps de l’iwmw10 http://iwmw.ukoln.ac.uk/iwmw2010/barcamp/