Nova edició del rànking d’universitats publiques espanyoles (Granada)

Image

Gràcies a la Nieves González de Sevilla he sapigut de la publicació de l’edició 2010 del Rànking de recerca de les universitats públiques espanyoles, elaborat per la Universitat de Granada i dirigit per en Gualberto Buela-Casal. L’any passat ja vaig comentar constructivament aquest rànking, que deixava força bé les universitats catalanes, i que aquest any encara les ha deixades millor (en total són 48 universitats les analitzades). Mantinc la mateixa opinió que l’any passat sobre els punts forts i febles de la metodologia d’aquest rànking, encara que suposo que els indicadors es compensen una mica i els resultats finals són significatius.

El que és cert és que un òrgan de fora de Catalunya deixa força bé el sistema universitari català. De les 11 primeres, 6 catalanes (la setena, la de Lleida, no està pas malament, ubicada al lloc 20). Em pregunto si, sabent les coses que no es fan prou bé en política universitària i de recerca a Catalunya, el nostre sistema queda força ben parat, què passaria si les coses es fessin millor, que s’hi poden fer…

Per al cas particular de la Universitat de Girona, és una satisfacció que millori del lloc 13 de 2009 a l’11 de 2010, perquè ha avançat la Univ. Granada i la Complutense. A més, és la tercerca en l’indicador de projectes i+d+i, 8 en articles ISI, 11 en beques fpu i 12 en tesis doctorals. També la seva distància respecte de la URV, amb qui es compara sovint, ha disminuït (sense que això vulgui dir que tinc cap desig que la URV o cap universitat no vagi bé, és clar).

A part de refermar-me en les opinons de l’any passat, repassantt els indicadors m’adono que l’anomenat “articles ISI” és només del número de publicacions, i no pas de l’impacte esperat (facotrs d’impacte de les revistes) o impacte real (número de cites rebudes), cosa que sí que està contemplada en altres rànkings.

En tot cas, és un esforç per analitzar la feina de les universitats públiques espanyoles, i proporciona algunes pistes interessants. Cadascú en pot treure les seves pròpies conclusions.

EL diari El Mundo va publicar un article sobre aquest rànking dimecres passat 21/4/2010 (miniatura que acompanya aquesta entrada). Segur que aviat sortirà a altres mitjans de comunicació.

Actualització l’endemà 27/4/2010: El Diari de Girona ho recull en portada i a l’interior, i em cita. El País ho recull en la seva edició digital però no pas a l’edicio en paper.

1 thoughts on “Nova edició del rànking d’universitats publiques espanyoles (Granada)

Comments are closed.