Ous i futbal.lè

Image

Aquest any no es va poder fer la fira “Ho tens a la UdG” a fora de l’edifici de la Facultat de Ciències, i per això es va fer dins del gran Hall de la Facultat de Dret. Per això va tenir gràcia rebre moltes visites de futurs estudiants de lleis, advocats, criminalistes i politòlegs, que van preguntar pel futbal.lè, per les taules periòdiques i per les activitats de la C4D.

La Jornada de Portes Obertes de la UdG va tornar a acollir la gran majoria d’estudiants de 2n de Batxillerat del territori UdG (que s’estèn més enllà i no arriba a totes les anomenades “comarques gironines”). Degut al temps insegur, un dia típicament gironí, la Girona grisa i trista, em fa l’efecte que les xerrades de la segona tanda, a migdia, van tenir més públic que no pas altres anys.

ImageLa nova selectivitat, els darrers graus en implantar-se, les novetats… tot interessa als joves. Alguns ja havien anat a altres Portes Obertes, per exemple a la UAB. Altres ja saben que volen anar a estudiar a Barcelona. Altres, la majoria, encara dubta.

Una jornada de portes obertes a una universitat és molt més que una cosa puntual. És mostrar als joves una pinzellada de la realitat de l’educació superior. Potser no els podem trametre la vida investigadora del personal acadèmic, o ensenyar totes les instal.lacions (per exemple, a la UdG no se’ls pot ensenyar, per la distància, el Parc Científic i Tecnològic), però s’adonen que hi ha tot un món per descobrir.

ImageCrec que, en el fons, les universitats ja actuen solidàriament, com a una Universitat de Catalunya. Tampoc no són pas tan diferents. El que cal és que els joves tinguin la màxima informació i coneguin totes les opcions que tenen, per poder decidir bé.

A part dels stands del Departament de Química i de la C4D, els companys químics van desenvolupar diversos tallers. Per exemple, el de la superconductivitat, una versió reduïda del “Reacciona-Explota”, o la fabricació de mató.

Per si de cas, i per ajudar-los, al final de la Jornada vam fer una mica de sessió de matemàgia amb cartes, on vaig poder aplicar el que vaig aprendre dijous a la Casa de Cultura. Una mica de ciència recreativa sempre va bé.

A l’entrada del Hall de Ciències hi havia un futbal.lè de paper mig fet i tres ous a sota amb cloves trencades. Em sembla una interessant analogia. Com els estudiants que han de canviar a la formació superior. Molècules i cuina, els nostres camps d’actuació en activitats de comunicació i divulgació.