Planificació i estratègia

Image

El blog d’en Xavier Marcet és una font d’interessants idees. Vaig conèixer en Xavier en un curs de comunicació institucional interna, a la Fundació UPC, i la veritat és que em va agradar molt i vaig aprendre’n moltes coses. Ara el segueixo perquè cada píndola d’opinió seva és molt útil.

Precisament a la seva entrada No es lo mismo planificación que estrategia en Xavier ajuda a distingir clarament entre un concepte i altre, ara que se’n parla tantes vegades, al menys en l’administració pública. Com diu en Xavier, l’estratègia diu on va un tren, i la planificació fa que passi puntual (i suposo que no xoqui amb ningú):

La estrategia nos dice dónde los trenes deben ir. La planificación procura que sean puntuales.

En Xavier també deixa clar un dels problemes associats amb la planificació i l’estratègia: el seu balanç incorrecte:

En general los esfuerzos de planificación acaban comiéndose la estrategia. Dice Pietersen, un 90% va a la planificación y un 10% a la estrategia en el marco de la planificación estratégica. Y aquí está el error.

I finalment fa una proposa: menys planificació i més innovació:

Es por ello que algunos hace tiempo pregonamos que la pareja de baile de la estrategia va a ser cada vez más la innovación en vez de la planificación.

Doncs jo opino força la mateixa cosa. Planificar, preveure-ho tot, muntar indicadors… gasta molta energia. Cal planificar, és cert, però també cal deixar marge per a la innovació, la creativitat, el cop de cintura, l’adaptació… Planificar va bé perquè permet conèixer la situació, i això sol fa que sigui molt interessant per a una organització. Però planificar amb excès porta a l’encorsetament.

Potser treballar per resultats, un cop fixats els objectius i definida la visió estratègica, és molt més eficient. Saber combinar planificació i estratègia, sense que la primera es mengi la segona, doncs, és la clau de l’èxit.

Foto: apareix a http://cioinnervoice.wordpress.com/2009/04/14/is-there-such-thing-as-it-strategy-anymore/