Ponts amb el professorat de química de secundària

Image

El meu departament (el de química de la UdG) ha organitzat avui per tercera vegada la Jornada de Docència en Química a Secundària, amb l’objectiu d’acostar el professorat de química de l’ensenyament universitari i del no universitari. La veritat és que l’Aula Magna de la Facultat de Ciències ha aplegat una bona quantitat de professors d’ambdós cantons, prova que els ponts que uneixen les dues bandes d’aquesta frontera, malauradament força real, que separa l’ensenyament no universitari de l’universitari, són cada cop més amples i transitables.

La jornada ha constat de tres conferències i d’una sessió de pòsters amb participació d’estudiants que l’any passat van defensar el seu treball de recerca de batxillerat, acompanyats dels seus tutors, alguns dels quals eren del propi Departament de Química.

La Mercè Izquierdo, professora de la UAB, ens ha parlat de “Ensenyar química a partir del canvi químic: una nova manera d’interpretar la teoria atòmica“, on ha fet una crítica a la forma actual d’abordar la transmissió de coneixement químic als estudiants més joves, tot demanant que es plantegi el tema des d’una “Química” més “Química”, i menys “estructural” (és a dir, d’alguna forma més inductiva i menys deductiva). La Mercè té una gran experiència en el tema i és molt proactiva en la millora de la docència de la ciència i la química a l’entorn preuniversitari, i ens ha donat noves pistes per formar millor els estudiants més joves. Izquierdo s’ha refereit també a Lavoisier (finals del s. XVIII) com a un dels herois de la química.

Després, la Trina Milan (UOC i Dept. d’Educació, @trinamilan) ens ha ofert una xerrada deliciosa titulada Curie, una blocaire avui? Recerca a la xarxa i amb la xarxa. La Trina, bona amiga i amb qui comparteixo moltes inquietuds, s’ha mogut com a peix a l’aigua entre l’antropologia, les xarxes socials i l’educación, amb excursions en el territori “comantxe” de la química (per a ella, arqueòloga, és clar). Per cert, li he d’agrair el seu esment al meu blog i a la meva activitat en les xarxes i canals socials. El que importa és que l’altra gent n’hagi pres bona nota. Crec que hem fet un bon apostolat per a la causa d’una educació 2.0. I m’ha agradat l’analogia entre l’estructura de la internet i l’estructura d’una molècula: la sacarina. I ha recordat que els estudiant poden (jo ho matiso una mica: podran ben aviat) accedir a internet, xarxes socials, continguts… amb el mòbil, i ningú no està ensenyant sobre com gestionar aquesta realitat als professors dels diferents nivells educatius. Una altra idea rellevant de la Trina ha estat un nou paper del professor, que tindrà més feina que mai; algú hi ha de posar ordre, i dir què és el que val i el que no val, o sigui, qué és rellevant. Les pautes de pensament dels nous estudiants són diferents de les nostres… però encara no sabem on acabarà. Cal estar-ne al cas.

Finalment, la Fina Guitart (CESIRE-CEDEC) ens ha presentat la revista Educació Química (EduQ) de la Societat Catalana de Química, que m’ha agradat per la combinació d’articles de recerca educativa, propostes de tallers, treballs de recerca de batxillerat i de notícies químiques interessants per a tots els àmbits educatius. Com a revista en paper, està en el mateix procés de redefinició de qualsevol altra revista: la versió pdf, un web amb notícies ampliades, accés lliure… tot i mantenint la qualitat dels números que fins ara se n’han editat. Tot plegat permet als professors i estudiants tenir fonts acreditades d’informació per ajudar a construir criteri i opinions fonamentades

El nostre company Miquel Solà (@miquelsola), director del Departament, ha sapigut organitzar molt bé tot l’acte i aconseguir tres bones conferenciants. La posterior discussió dels pòsters dels treballs de recerca, al Hall de Ciències (l’anomenat NanoReacciona, en la seva quarta edició), ha culminat la jornada.

Image

En la foto, la Trina Milan, la Fina Guitart i en Miquel Solà.

El hashtag de l’acte ha estat #jdqs, cosa que permet veure els diferents tweets que des de la sala els assistents més twittaires hem aportat. En el meu cas, són aquests

Trina Milan (@trinamilan), Fina Guitart i Miquel Solà (@miquelsola), avui a les 3 #jdqs http://ow.ly/1yuen
Exposició de treballs de recerca de batxillerat, al Hall de la Facultat de Ciències de la UdG. #jdqs
#jdqs EduQ F Guitart: Fonts acreditades d’informació per ajudar a construir criteri i opinions fonamentades
#jdqs F Guitart: Mostra intreessants exemples de la revista EduQ (per exemple, la química tova)
#jdqs EduQ vol també divulgar experiències de divulgació a la socieatt (Fina Guitart)
#jdqs Educació Química EduQ: una revista per al professorat de química. Fina Guitart
#jdqs La Trina comenta el meu mapa de paraules que tinc al blog… Gràcies!
#jdqs T Milan: A Internet es pot ser global, però no es pot oblidar la identitat pròpia.
#jdqs T Milan Més que mai tenim l’obligació del que és rellevant, per posar ordre en la informació que és a l’abast de l’estudiant.
#jdqs Les xarxes socials són contenidors de coneixement (T Milan)
#jdqs Trina Milan L’estructura mecànica d’internet és pràcticament igual que l’estructura química de la sacarina.
#jdqs La Trina Milan parla de l’ununsepti (Uus(, el darrer element de la Taula Periòdica – tobat en xarxa
#jdqs Avui fa 112 anys d’una pesada de pechblenda per part de Pierre i Marie Curie (T Milan)
#jdqs Trina Milan (@trinamilan) Marie Curie, una blocaire avui?
#jdqs M. Izquierdo: L’àtom químic sosté el pensament químic, el pensament químic no es dedeueix de l’àtom.
#jdqs M Izquierdo: la perola d’en Panoràmix és l’imaginari de la química (el Panoràmix és el meu químic favorit!)
#jdqs MIzquierdo: reivindica la “Química química”, en anglès “Chemical Chemistry”
#jdqs M. Izquierdo: Taula periòdica: s’ensenya a vegades com si fos un armari d’electrons
La Mercè Izquierdo (UAB) reflexiona sobre la docència de la químca, i es centra el el concepte de canvi químic #jdqs
#jdqs En Miquel Solà, director de departametn de qu´ímica, i en Xevi Vila, degà en funcions, obren les 3jdqs
A punt per començar les III Jornades de Docència de Química a Secundària, Universitat de Girona #jdqs http://bit.ly/dDqr0g

A les fotos, les tres conferenciants (MI, TM i FG)

Image

ImageImage

 

Més informació i presentacions a les entrades relacionades: les de la Trina Milan i d’en Jordi Poater. En Jordi (@jordipoater) i la Laia (@laiagd) han tingut també una bona activitat twittaire.

Per cert, la Trina Milan s’ha referit a la marmita (perola) d’en Panoràmix, el químic-druida del poble de l’Astèrix, amb l’ìmaginari de la química.