Prohibit no tocar (el tantrix)

ImageAl facebook i al twitter m’hi identifico visualtment amb una foto que em van fer tot jugant al joc del Tantrix, que fa servir unes peces haxagonals amb les quals es munten línies de colors amb una forta complexitat. Avui precisament m’he trobat peces de Tantrix, però molt més grans, a l’exposició Experiències Matemàtiques que s’ha inaugurat a la Casa de Cultura de Girona i que estarà oberta tot aquest mes de febrer. El lema de l’exposició és ben explícit: Prohibit no tocar!, i està organitzada per l’associació mmaca (Museu de Matemàtiques de Catalunya)

De fet, aquesta exposició acompanya una sèrie de quatre conferències de divulgació científica, que es faran a la Casa de Cultura el dijous al vespre, organitzades per la Càtedra Lluís Santaló (avui he pogut felicitar l’Esther Barrabés) de la UdG; totes quatre formen part de la matemàgia o de la matemàtica recreativa:

4 febrer. Descobrim la geometria a través de les bombolles de sab, a càrrec del Antón Aubanell.
11 febrer. Matemàtiques i ombres, a càrrec de Josep Mª Cors.
18 febrer. Màgia matemàtica i matemàtiques màgiques, a càrrec de Nancho Álvarez.
25 febrer. Còctel mate-musical: 2/3 de fraccions + 1/3 d’harmonia, a càrrec de Joan Jareño i Francina Turón.

Cal felicitar els promotors d’aquesta inciativa (també l’Ajuntament de Girona – la Núria Terès) per la bona feina en posar a l’abast de tothom aquestes experiències matemàtiques. Aquest matí he pogut veure el Pont de Leonardo o el teorema dels 4 colors aplicat a una pilota de futbol (per a mí, la molècula de futbal.lè o buckminsterful.lerè). Hi he après moltes altres coses, com la tesel.lació de Voronoi, que també fem servir en l’anàlisi de la densitat electrònica de molècules.

Image

La visita a l’exposició l’he feta acompanyat de l’incansable Alberto Fernández (@albertofersie), un dels catalitzadors de Docuciencia, escèptic convençut, divulgador vocacional i científic apassionat.

Image

1 thoughts on “Prohibit no tocar (el tantrix)

  1. Home, algun dia hem de fer una partideta al Tantrix, encara que fa molt temps que no jugo

Comments are closed.