Realitat Augmentada, a l’stand de la UdG a Fira de Girona

Ja és casualitat que avui La Vanguardia hagi publicat un reportatge titulat Moverse con el móvil, on es fa referència a les aplicacions de realitat augmentada al telèfon mòbil per moure’s per Barcelona amb Metro o Bus. I és que precisament l’stand de la Universitat de Girona a la Fira de Mostres durant aquestes Festes de Sant Narcís (va obrir ahir i tancarà dilluns 1 de novembre) té com a motiu la Realitat Augmentada, amb diferents exemples d’utilitat per a tots els membres de la comunitat de la UdG.

Image

Una de les principals aplicacions ha estat ubicar les diferents facultats i escoles de la UdG amb l’aplicació Layar, que permet localitzar fàcilment amb el mòbil la seva ubicació, demanar el camí per arribar-hi, i accedir a les webs corresponents.

De fet, a l’stand de la UdG s’hi han fet quatre demostracions diferents:

  • Layar
  • Foursquare
  • QR Code
  • Models 3D

Els Models 3D, que es poden veure posant un paper imprès amb una figura especial impresa, són molt espectaculars. De fet, és allò que a Girona s’ha fet servir per a recrear la forma històrica d’edificis importants com la Torre Gironella.

I pel que fa a serveis basats en geolocalitzáció com Foursquare o Gowalla, trobo que tenen molt de futur. Qualsevol universitat té diversos edificis, campus, ubicacions al territori… I les persones s’hi mouen, van canviant de lloc… De fet, no fa pas gaire dies es va crear Foursquare for Universities, cosa que demostra que les Universitats, suposo perquè apleguen una gran quantitat de persones amb potencialitat de tenir mòbils amb internet (o tablets, o netbooks) són lloc idonis per ser llavor d’aquestes noves formes de participació social.

Image

Al web de la UdG creat per a aquesta Fira hi ha una bona explicació de les diferents aplicacions relacionades amb la Realitat Virtual. Val la pena fer-hi una visita i provar-les. Per exemple, el web diu que

La realitat augmentada ofereix moltes possibilitats. La seva capacitat d’interacció la fa present en cada vegada més àmbits. En arquitectura és possible reconstruir sobre la seva ubicació original edificacions que estan derruïdes o noves construccions encara per edificar. En turisme és possible obtenir informació dels punts d’interès que envolten el visitant. En el camp dels videojocs l’empresa catalana Novarama està triomfant amb el seu joc Invizimals que utilitza la realitat augmentada, i obre un camp emergent en aquesta industria. En el camp dels dispositius de navegació, la realitat augmentada permet oferir molta informació en temps real als conductors amb dades que els poden ser d’interès.

He de dir que aquest stand i el de la Cambra de Comerç (amb alguna aplicació interessant de Telefònica) són els més avançats (i bonics) de la Fira. Ja em sap greu de dir-ho, però en general els stands, potser per la situació econòmica actual, no han entrat encara en la nova societat de la informació.

En definitiva, una innovació per a la UdG, de la qual me’n sento al menys parcialment responsable com a Comissionat de la UdG 2.0.

Aquest és el video que la UdG ha publicat sobre la Fira de Girona i la Realitat Augmentada: