Sobre hashtags, events i twitter

ImageAmb l’ús en augment del twitter, una de les qüestions que hi ha en dubte és sobre la utilitat de mantenir un sol compte o bé de tenir més d’un, un dels quals per piular mentre té lloc un event com un congrès, xerrada o debat, normalment amb una alta frequència.

A les recents 2es jornades de comunicació científica 2.0 que vam organitzar divendres 21 de maig, vaig voler provar de piular amb un nick diferent (@q5x) amb el hashtag #2jcc20, però a mitja jornada em vaig adonar que el twitter no posava les piulades a la seva base de dades cercable, cosa que el feia inútil per a l’objectiu que tenia, i vaig haver de revertir al meu nick habitual en català @miquelduran.

Amb els dies, per alguna raó que desconec, @q5x ha passat a ser cercable, i per això avui a la Jornada Emprendre el Futur de la Fira DeTot Cat he pogut provar la separació entre els dos nicks: @miquelduran per piular de coses d’interès, i @q5x amb l’objectiu de piular només amb el hashtag #emprencat. A vegades un tweet l’he enviat amb tots dos nicks a la vegada.

Un cop acabada la jornada m’he adonat que hi hagut gent que s’ha posat a seguir el nick @q5x, cosa que no cal, millor dit, que no té cap interès. Només té interès seguir les piulades d’un nick especial d’events tot buscant un hashtag. Però m’he adonat que això no ho havia dit clarament a la descripció del nick q5x. Ara ho he arreglat, però potser he fet tard.

Buscant a Internet he vist que altra gent ja s’ha trobat amb aquest problema, per exemple en @briankelly: com evitar inundar de tweets el timeline dels seguidors, tot aportant rellevància al nick propi. Difícil. Als comentaris d’aquest post hi he vist que algun usuari s’ha creat un nick per a events amb el sufix “live” (en directe).

Hi ha programes que busquen a twitter i que filtren per a tweets que no continguin una paraula clau o hashtag. Seria una manera de resoldre el tema, però depèn de cada usuari. De moemnet em sembla més senzill piular en general per @miquelduran (sobretot) en català i per @quelet només en anglès, tot deixant a un altre nick com @q5x les piulades en directe i amb altra frequència.

Una altra qüestió és la llargada del nick. Per exemple, @miquelduran està bé per aportar idees, però per fer-ne retweet és llarg, ara me n’adono. Cal arribar a un compromís entre llargada i visibilitat. Potser q5x no vol dir res, però és curt i fàcil de recordar. Hauré de canviar-hi?

En tot cas, segueixo veient que és molt difícil fer arribar cap missatge a la gent. Ara ja hi ha qui optimitza un tweet perquè apregui al timeline en una hora que maximitzi el seu impacte. I és que, com diu en @briankelly, només es diposa de 5 segons per impressionar (You Have 5 Seconds to Make an Impression!) I en Marc Ewans a Socia Media Today també afirma al seu blog que cal focalitzar-se en la qualitat, més que no pas en la quantitat (Twitter: Focus on Quality over Quantity). Evans a més afirma que no té pas gaire sentit fer-se seguidor de milers de persones.