Tercers Premis Blocs a Mataró: dels blogs als tweets

Ahir vaig tenir l’oportunitat de ser a l’acte d’entrega dels Premis Blocs Catalunya. De fet, és el tercer cop que hi sóc, ja que el primer any es van fer a Girona (hi vaig participar amb una xerrada titulada Bloguiversitat, vèrtex o vòrtex?), i el segon a Vic. Aquest any he format part del jurat (l’any passat també) i la veritat és que no ha pas estat fàcil valorar100 blocs (10 categories, amb 10 blocs cadascuna).

Mataró, vista des de Girona, és una localidad amb qui estem poc connectats. Al Maresme barceloní, jo mateix la conec per viatges esportius, i per estar a una cruïlla d’autopistes. Per als gironins, cal ser franc, és una ciutat desconeguda, igual que en són d’altres del cinturó barceloní exterior com Granollers, Terrassa, Vilafranca o Vilanova i la Geltrú. Per això m’ha agradat veure Mataró d’una forma diferent, igual que em va agradar veure Vilanova i la Geltrú a la passada Penedesfera (aquí la meva contribució va ser ja Twitterversitat: vèrtex o vòrtex?).

Image

El Tecnocampus de Mataró em sembla una obra gairebé acabada, moderna, ampla. Una quasiuniversitat, vinculada a la UPC i a la UPF. Amb un hotel nou i amb un centre de gent gran nou. Veig que respon a una ciutat dinàmica, i cal felicitar-se’n.

La presidenta de stic.cat, Trina Milan (@trinamilan) ens va reunir a l’hora de dinar, els membres del jurat (@trinamilan @ebenach @aliciarll @miquelduran @jordiipa @judithvips @tonisellas @albertcaste @altresbcn @lletra @agenciaacn). Va ser una trobada interessant perquè s’hi va discutir el propi concepte de bloc (jo segueixo dient-li blog), la possible categorització de blogs professionals i amateurs, amb la dificultat de posar fronteres, o el requisit per ser acceptat com a blog. Jo vaig deixar anar la meva opinió: un blog és una successió ordenada d’una sèrie d’elements (ítems) d’informació etiquetats amb diverses etiquetes, però sempre amb el moment en què va ser fets, i ordenats cronològicament. I encara hi afegeixo: amb aquesta etiqueta de temps visible. Vaig tenir la sort de conèixer gent nova i de pensar en nous projectes amb els directors de la Fundació PuntCat i de Talència.

Vam coincidir també en què el context dels blogs ha canviat en aquests dos anys, des de la primera edició dels Premis Blocs: ara els lbogs interaccionen amb les xarxes socials, amb el twitter. Per això el vespre em va agradar molt que for precisament “twitter” que rebés el Premi Especial d’aquesta edició. Crec que twitter ja s’ha convertit en infrastructura, és com tenir electricitat a casa o connexió a Internet. Twitter hauria de ser un dret, igual que la pròpia Internet.

A mitja tarda vaig participar (passivament, també ho he de dir), d’una taula rodona amb un andalús molt interessant que més endavant vaig descobrir que era l’actiu piulador @yoriento. De tot el que s’hi va dir, em vaig quedar amb una senzilla cosa: més val tenir dues persones convençudes del món 2.0 i que vagin fent coses, que no pas fer plans estratègics i plans directors 2.0 que no acaben anant enlloc.

Image

Més endavant, ja a la sala d’actes del Tecnocampus, vaig assitir a una taula rodona sobre Literatura i Internet. No és el meu fort, però reconec que la situació de les llibreries, sobretot de les petites, és complicada, tal com va senyalar un dels assistents.

Ja a les 8, al propi acte de lliurament dels premis, piular activament i vaig seguir activament el que es piulava. Com em suposava, el més discutit va ser el premi al programa Espai Internet: els blocaires aficionats no acaben d’acceptar la competició d’un blog professional. Una cosa semblant, menys discutida, va ser per al premi al blog de l’Antoni Bassas, corresponsal de TV3 a New York. Jo crec que ara no és el moment de discutir això, ja que les bases dels Premis són clares. En tot cas, el que és important és que es parli de blogs, de tweets, del català, de la xarxa, de les xarxes socials, de la Internet… Ah! em va agradar molt que el premi de blocs de llengua fos per a un blog de poesia. En la meva opinió, és un dels millors blogs de tots els finalistes.

M’hagués agradat un twitterwall a la sala, però entenc que no és pas fàcil que tothom el vegi bé en un lloc tan ample. També hagyés estat interessant que l’acte s’hagués retransmés per Internet, els piuladors interessants en l’event l’haurien pogut seguit millor. Hagués volgut més participació a la trobada de mitja tarda, però avui en dia és difícil convocar gent un divendres havent dinat (per cert, 20 homes, 3 dones – en canvi, al vespre hi havia gairebé paritat en tot; suposo que és degut al fet que els participants a la trobada de la catosfera són de l’àmbit tecnològic, tradicionalment masculí). I pel que fa a la votació popular, hi ha un petit problema: un cop 10 blocs han rebut alguns vots, són els que apareixen a la llist de “més votats”. Difícilment la gent anirà a buscar d’altres vots… llavors, la selecció dels 10 blocs en cada categoria pot dependre massa dels vots inicials. No és un problema dels organitzadors, sinó algorísmic.

El premi especial a twitter, que van recollir tres grans piuladors: @ferrabcn, @valentisanjuan i @mik1977 (gràcies, Miquel!!) va culminar l’acte d’entrega dels premis, seguit d’un petit parlament del President de l’ídem, que va comentar breument les eleccions 2.0 al Parlament de Catalunya – francament, hi estic d’acord, la política 2.0 encara no l’han entesa, els polítics.

Amb la participació com a jurat i com a públic en els III Premis Blocs Catalunya, i amb les interaccions presencials amb gent 2.0, he renovat les meves energies 2.0. Moltes gràcies a stic.cat i a tots els seus membres, començant per la Trina Milan, i també a l’Alícia Romero (@aliciarll), regidora d’innovació i promoció de Mataró, que ja havia conegut fa poc en un sopar d’emprenedors organitzat per l’Eduard Batlle (@rispau).

Image

Com a jurat dels premis, vaig seguir les indicacions dels organitzadors: valorar cada blog en els aspectes de disseny, estructura, continguts, periodicitat d’actualització i interactivitat amb els lectors. 500 valoracions, 100 blogs, 10 categories. Descobertes importants i constatacions de qualitat.

Finalment, aquí hi ha les meves piulades amb el hashtag #premisblocs:

Tiran más dos blogüers que cien follogüers – no ho va dir ahir, però ho podia haver dit, en @yoriento (catosfera #tecnocampus #premisblocs)

#premisblocs @trinamilan i @stic blogs i internet – gràcies!

#premisblocs felicitats a @aliciarll per la bona feina i per l’entorn universitari

Francament, crec que és molt important que #twitter continuï, s’ha convertit en infrastructura, en canalera d’informació #premisblocs

@rogermelcior, que ets a Finlàndia… moltes felicitats! #premisblocs i també a tota la gent de rodalia.info

@ebenach Parla de twitter com a eina de comunicació immediata – una classe de periodisme, dimecres passat per als ciutadans #premisblocs

#premisblocs M’agrada que en @valentisanjuan faci un tweet en directe. És l’ADN d’Internet

@mik1977 diu que els mitjans de comunicació i les administracions i governs haurien d’entendre que la gent té ganes de piular #premisblocs

@mik1977 parla sobre el premi especial del jurat, i recorda que l’educació i la gent són la clau del progrès d’un país #premisblocs

Premis especial del jurat, molt merescut, fantàstic, realment el que cal: a twitter ! #premisblocs I el reben tres grans piuladors!

#premisblocs Més enllà de quines categories hi ha, el més important és que es parli de blogs, del català, d’internet, de xarxes socials

@janquim Què és un blog, què és un blog professional i un blog amateur… on estan els límits definidors… preguntes clau #premisblocs

Premi a l’Antoni Bassas: al periodista-persona, o al periodista-empleat de TV3? No importa, és un excel.lent blog. #premisblocs

RT @trinamilan: Salvavem els mots de la nostra llengua el meu poble i jo S.Espriu #premisblocs

M’agrada un blog de poesia com a guanyador de l’apartat de cultura dels #premisblocs

La @trinamilan parla de l’Observatori dels Blogs en català, i també de la twittervista electorl #premisblocs

La @trinamilan inicia l’acte dels #premisblocs amb una crida a reduir l’escletxa digital, a reforçar la llengua catalana

Em pregunto si a la literatura pot haver-hi un procès semblant al dels músics dels @amicsdelesarts #premisblocs

El famós escriptor violetaire @josepcampmajo passa el micro entre els assistents a llibres+bits dels #premisblocs

@llegimipiulem als #premisblocs llilbres, bits, blocs, … obres poc conegudes, fora de gran tirada… singulars…

#premisblocs blogs and literatura a mataró – http://fon.gs/5im9j5

#premisblocs Fent petar la xerrada a la trobada de la catosfera a Mataró. Blocs, community managers i xarxes socials.

#premisblocs al dinar del jurat a mataro. Blocatwittaires!

Avui toca clarament: un #ff a @aliciarll i a @stic pels #premisblocs a Mataró

Aquest vespre, cap a Mataró per assistir a l’acte d’entrega dels #premisblocs.

Pensant ja en el Premis Blocs Catalunya 2010 a Mataró de divendres #premisblocs

2 thoughts on “Tercers Premis Blocs a Mataró: dels blogs als tweets

  1. Benvolgut Miquel,

    No puc parlar en nom de tothom, però la meva objecció al premi per a l’Espai Internet no és que es tracti d’un blog professional, sinó que, ras i curt, NO és un blog de tecnologia. I el fet de ser un blog de la CCMA (no m’agrada l’etiqueta “professional”. De fet, molts altres amb molts menys recursos en són molt més, de professionals) i sortir cada setmana al TN ha jugat a favor seu, tant a la votació popular com entre el jurat. D’altra banda el premi resulta inexplicable per la raó que ja he donat.

    Aquesta és, en el meu cas, l’explicació d’una decepció que no crec que es pugui justificar dient que “el que és important és que es parli de blogs, de tweets, del català, de la xarxa, de les xarxes socials, de la Internet…”. Si es vol això es convoca un congrés i no uns premis. I que consti que tant la missió d’STIC.cat com la convocatòria dels premis em semblen del tot positius. Però si volem ser un país de primera i els premis es volen situar com a referent en el seu àmbit no podem fer passar bou per bèstia grossa i, a més de parlar de blogs, de la llengua i del que calgui, també hem de premiar la qualitat i amb qualitat.

    Per si és del teu interès, n’he escrit un article al meu blog.

    Cordialment,

Comments are closed.