Un bon grau universitari no és cap passeig

ImageEls nous mètodes d’aprenentatge que s’estan implantant en paral.lel amb la reforma dels estudis universitaris fruit del Procés de Bolonya comporta canvis, guanys i perdues, si sobretot coordinació. Se n’han dit moltes coses, molta gent hi ha treballat de valent, i hi ha opinions a favor i en contra.

Ara veig a l’Inside Higher Education (No Walk in the Park) un cas de restructuració de tot un grau americà, de recreation and leisure studies, orientat a preparar profesionals per a “top positions at state and national parks, outdoor leisure programs, and tourism agencies by teaching them to connect concepts in business, behavioral science, and administration.“, és a dir, l’alta direcció administrativa de parcs naturals, programes d’oci i agències turístiques, amb aprenentatge d’economia de l’empresa, ciències del comportament i administració (pdf del programa de grau)

En assignar la docència a diferents departaments, els coordinadors d’aquest grau van veure que molts de contignuts es superposaven i, el pitjor, els estudiants acabaven els estudis sense estar realment preparats per a la inserció laboral i sense tenir clar l’objectiu dels estudis. Per això van restructurar-ho tot i van assumir la coordinació, fent una única assignatura per semestre (però amb notes separades per mòduls). Tot plegat porta molts de problemes de coordinació, i els estudiants estan una mica despistats. Després d’un any, però, les aigües baixen força tranquil.les.

Cumbie says that after an early panic, she and her classmates—at least those who participated in a post-facto focus group — eventually found the experience rewarding. “If you’d have asked me during the semester, I probably would have had a different answer,” she says. “Maybe they should prepare students for this a little more, the initial shock of it,” she adds. “But also, that’s part of growing up.”

És interessant també aquesta cita sobre la nova generació d’estudiants:

Several years ago, one distressed initiate to the four-in-one course told Powell, “Don’t you realize we’re the multiple-choice generation?”

“We have to help them realize,” Powell says, “that the world is not just full of multiple-choice questions.”

Aquest prodediment, impulsat per la Universitat de Georgia, ha estat ja copiat en un programa semblant a la veïna Clemson University. Una mica, des del meu punt de vista, és el que està passant amb els nous graus a Europa. I m’ha fet gràcia que un dels comentaris a l’entrada de l’IHE faci referència a la necessària coordinació que hi ha en un grau de química. Ostres! els químics com a exemple. Sembla que fem alguna cosa bé.