Una reveladora classificació d’universitats franceses

ImageGràcies a un tweet d’@io2a, he vist un estudi-classificació d’universitats franceses, pel que fa al número de professors-investigadors que pertanyen a l’IUF (Institut Universitari de França). L’IUF sembla una institució semblant a l’ICREA, i també té membres seniors i júniors.

Aquest institut té persones destinades pertot arreu de França, en tots els àmbits del coneixement (equilibri entre ciències i medicina per una part i lletres, ciències humanes i socials per una altra). Segons el seu web, l’IUF

a pour mission de favoriser le développement de la recherche de haut niveau dans les universités et de renforcer l’interdisciplinarité. Il a été créé par le décret du 26 août 1991, sous la forme d’un service du ministère chargé de l’enseignement supérieur

Malgrat que la classificació és absoluta, coneixenet una mica la mida de cada universitat o zona francesa, és força revelador com a indicador de la seva qualitat investigadora (s’agafen les darrers cinc promocions, malgrat que ja n’hi ha hagut 20; els contractes són de 5 anys, renovables)

le tableau fournit une photographie du dynamisme de certaines universités, notamment celles de taille moyenne (Clermont-Ferrand 2 compte ainsi six enseignants à l’IUF, dont cinq font partie de la promotion 2010). Pour les plus grands établissements, c’est une autre façon d’accroître leur notoriété (Paris 6-UPMC, Paris 7, Paris 11). Il montre également à quel point la fusion des universités permet de remonter dans un classement (comme Strasbourg). Par ailleurs, la part de membres juniors donne une indication sur la capacité de l’établissement à attirer des profils prometteurs.

Les universitats de Perpinyà-Via Domitia i de Nïmes no hi surten. Espero que hi puguin ser ben aviat. Si l’aliança estratègica entre la Universitat de Girona i la de Perpinyà ha de donar bons fruits, cal que totes dues estiguin ben ubicades al mapa investigador respectiu.

3 thoughts on “Una reveladora classificació d’universitats franceses

  1. És com una ICREA Acadèmia (http://fr.wikipedia.org/wiki/Institut_universitaire_de_France): els beneficiaris són tots funcionaris de les seves respectives universitats (professeurs o bé maîtres de conférences), i hi continuen donant classes. ICREA ja fa anys que no obre noves posicions “Junior”, i els ICREA “sènior” no tenen per què fer classes.

  2. José María, gràcies per la precisió, que em sembla rellevant. I tens raó, l’ICREA fa tres o quatre anys que no fa crida de categoria junior.

Comments are closed.