Universitat d’Eivissa?

Image

Conec força bé el sistema universitari, i la veritat és que no sabia que a Eivissa hi ha una Universitat. Que hi ha algun centre docent dependen de la Universitat de les Illes Balears, això sí.

Però la serendipitat de trobar d’aquesta placa de carrer (per cert, en castellà) m’ha fet adonar que la paraula “Universitat” té un altre significat, més enllà de l’acadèmic: (diccionari.cat)

1 A la baixa edat mitjana, corporació, especialment comunitat veïnal i professional, dotada d’alguna organització i règim jurídic, bé que rudimentari.

2 Des del principi del segle XIII, col·lectivitat d’habitants d’una ciutat o vila, revestida d’una certa personalitat pública, premunicipal, a la qual eren reconeguts uns privilegis i una certa representació davant el poder reial o senyorial o davant tercers.

3 En els llocs que no tenien un privilegi o un règim orgànic constituït per al seu govern, des del segle XIII, conjunt dels caps de casa reunits quan calia prendre alguna determinació d’importància.

Sempre s’aprèn alguna cosa nova!

[nota afegida més endavant: a Tossa també hi he vist esmentada la Universitat de Tossa, en sentit semblant al d’Eivissa]