Avui he assistit a la V Jornada del Programa Compartim organitzat pel CEJFE del Dept. Justícia de la Gencat. El coneixement que tenia de les experiències de treball en comú via xarxa per part de diferents organitzacions em van fer pensar que valia la pena anar a Barcelona i escolar -i participar en allò que es pogués- en auqesta jornada. El CEJFE en manté un interessant blog: Gestió del Coneixement.
No m’ha pas decebut en Carl Haggerty a la seva ponència sobre experiències al Consell del Comtat de Devon, relacionades amb les polítiques actuals d’austeritat a Anglaterra (que ens venen ara a nosaltres). Solo dir que els anglesos ens porten avantatge en moltes coses, per exemple en les webs universitàries, però en aquest cas també es mostra un bon exemple de lideratge en la utilització de la web per a un interès comú d’àmbit local o comarcal.
Entre d’altres coses, en Haggerty s’ha preguntat com era que, si són tan bones, eficients i fantàstiques, encara hi ha gent que no fa servir les xarxes socials. De fet, la pregunta seria més aviat com és que encara hi ha tan poca gent (fora d’àmbits elitistes) que les fa servir (en l’opinió d’algunes persones, es tracta d’una actitud de membres de tribus).
M’ha fet gràcia la utilització del conte de Les Set Cabretes i el Llop com a exercici per, reinventant un conte clàssic, emmarcar-lo en el món d’avui. Com que jo ho fet per al conte de la Caputxeta Vermella, m’ha agradat que s’aprofiti un conte per estimular el smés joves i per donar-hi la volta.
En un moment d’alguna de les taules (ponència massa nombroses i curtes, amb problemes sempre de temps) s’hi ha dit que la nova competència serà “Saber buscar, saber llegir, saber guardar“. Interessant.
Després de la pausa-cafè (per fer a fora al carrer), se’ns ha presentat la iniciativa Guadalinfo.es, que precisament havia vist feia pocs a l’EBE10 de Sevilla. No m’ha agradat que un dels ponents (català), amb l’excusa que “hi ha una persona de guadalinfo”, hagi fet la presentació en castellà. Encara no n’hem après, i està clar que el tema de la llengua no està normalitzat.
En una de les 3 taules rodones simultànies que s’han fet al final del matí, he conegut l’experiència d’un “Personal Learning Environment” de la pròìa bilbioteca del CEJFE, fet amb netvibes. De fet, esmenten que el seu blog ha passat de blogger al sistema corporatiu de la generalitat (això m’ha provocat que fes una pregunta dels avantatges que suposa). També gràcies a la seva ponència he conegut el web Pligg per crear comunitats online. (concurs d’idees: http://www.alfadigital.info/compartim/)
Una de les millors xerrades, encara que fos curta, l’ha feta en Jordi Graells, que en particular ha parlat d’avaluació de polítiques públiques:
Administració col.laborativa: transparència, participació, col.laboració
Fòrmula per avaluar l’impacte (atenció de cara a l’entrada de química i laquimica.net)
Per a educadors socials, p.e., es va avaluar impacte en comunicacions, desplaçament, consultoria, formació.
Ha estat una jornada interessant, amb alguns punts febles: la interrupció repetida de la connexió wifi (la movistar 3G no hi arriba), l’elevat número de ponents i taules rodones, amb els problemes de temps, la dispersió de temes (des de casos molt concrets de treball cooperatiu fins a xerrades filosòfiques), i el petit entrebanc de la llengua (en Haggerty ha parlat en anglès).
Ha pagat la pena ser-hi.
(Presentacions de la jornada: http://www.slideshare.net/justicia ).
Hi he piulat amb el hashtag #compartim:
Comencem la jornada #compartim assegut al cantó de l’@agustibranas amb una pinzellada prèvia de política i de futbol #
Veig que igual que a les universitats angleses, a sector local també s’hi parla de reducció pressupostària del 25-30% #compartim #
E-mail for discussion was banned: e-mail load decreased from 500 to 80!. Discussions held thru social networkds. #compartim #
One must manage expectations of availability #compartim to somehow protect personal life #
En haggerty es pregunta per què hi ha tanta gent que no fa servir social media… bona pregunta! #compartim #
@mgarrigap @sergixaudiera Jo sempre dic també que la Internet és igual de real que el món físic. Perquè els bits són física. #compartim #
Diu en Haggerty que cadascú és qui millor coneix casa seva de cara a col.laborar via sm… OK, cal que entenem molt bé com som. #compartim #
#compartim Però no esperem a conèixer-nos al 100% per implantar estratègies de sm… seria una excusa… #
Haggerty: tackles convenience of event amplification thru 2.0 tools, both live and meeting following. #compartim #
#compartim exercici exemple conte 7 cabretes i el llop. Música fins al rosari de l\’aurora – http://fon.gs/fzq46s #
Quina mania a dir frases importants en castellà! Francament, no ho entenc! #compartim #
Saber buscar, saber llegir, saber guardar: les competències que cal tenir … La Caixa … #compartim #
@arati desvirtualitzada. Ser al #compartir és crear xarxa+comunitat, i també aprendre #
Em sap greu, però la xarxa wifi del #compartim falla massa. La qualitat d’una jornada és tb la del seu accés wifi (tallat) i mòbil (0 mvstr) #
Un ponent diu que parla en castellà i hi fa la ppt per consideració a l’altre ponent. Seguim sense entendre el tema de llengua. #compartim #
Realment guadalinfo.es sembla especialment idoni per a Andalusia. Per què no ho tenim a Catalunya? Deu ser diferent. #compartim #
“Jamones 2.0”, un projecte de guadalinfo. Bon nom per aun projecte. #compartim #
El blog de la biblio cejfe s’ha passat de blogger a gencat per visibilitat, suport. Crec que s’hi perd connectivitat 2.0 general #compartim #
Guadalinfo: cada funcionari ha de tenir el seu micropla de canvi i d’innovació! Bona idea! #compartim #
en @jordigraells està fent una excel.lent miniponència al #compartim #
Al pg gràcia esperant el tren. Bon #compartim Idees per a la univ 2.0 #
Actualitzazió 2/12: veig que al blog de gestió del coneixement s’hi fa un bon resum, i també s’hi fa una proposta de millora per que fa a la concentració de ponències. Felicitats.
Gràcies, Miquel, celebro que la Jornada t’hagi agradat i estic d’acord amb el comentari que fas sobre els usos lingüístics. Val a dir que també hi havia un ponent que parlava anglès i no per això el ponent va canviar de llengua (hauria estat certament complicat).
Pel que fa a la part que em va tocar, la veritat és que l’experiència de treballar amb Pligg ha funcionat molt bé i hem obtingut uns resultats molt bons. Em satisfà, a més, dir que hem aconseguit aprofitar no només els resultats de la tasca desenvolupada en el concurs d’idees, sinó especialment que hem posat a disposició de tothom aquesta plataforma en versió catalana al fòrum de Pligg.
I, pel que fa al bloc del CEJFE, tot i que ha perdut algunes funcionalitats, n’ha guanyat unes altres, com ara rebre el suport no només institucional sinó tècnic que ens permetrà recuperar aquestes utilitats i també d’altres que sorgeixin. Potser tenim punts de vista diferents sobre els usos del bloc.
De fet, la Biblioteca del CEJFE no aposta únicament pel bloc, sinó que ha fet una gran inversió de temps seleccionant els millors recursos bibliogràfics al seu Entorn personal d’aprenentatge, el PLE que ja es va comentar a la Jornada i del qual ja estan treient molt de profit els professionals implicats en les matèries que corresponen al Departament de Justícia.
I coincideixo també amb tu: una de les millors xerrades (breu, acurada, clara i concisa) va ser la de Jordi Graells i utilíssima per als propers passos del Compartim!
Núria,
en la meva opinió, els blogs serveixen per allò que els seus creadors volen. I per tant els ubiquen allà on els poden ser més útils.
Gràcies pel pligg i pel PLE de la biblioteca, crec que són exemples a seguir.
Miquel
Gracies un altre cop 🙂