Al Caixaforum de Madrid, presentació del Projecte Enciende

Image

Aprofitant que havia de participar en una jornada de seguiment del meu projecte de recerca “Pèptids i interaccions moleculars: estratègies de càlcul i solidesa computacional”, he assistit al simposi Enciende (Enseñanza de las Ciencias en la Dinámica Escolar), que s’ha fet al Caixaforum de Madrid (també m’ha servit per conèixer aquest equipament cultural, naturalment, i la seva llibreria Laie).

En aquest simposi es presenta aquest projecte:

En el primer simposio del proyecto ENCIENDE el objetivo es presentar las líneas estratégicas de este proyecto y sus primeros resultados. En concreto, se presentará el primer Informe ENCIENDE sobre la ciencia en edades tempranas en España, elaborado por diversos expertos de los sectores científicos, sociales y de la enseñanza de las ciencias, en el que se estudia esta problemática y se plantean recomendaciones al respecto. Además se dará a conocer la plataforma ENCIENDE como espacio de visualización, intercambio y promoción de acciones en la dirección de conectar la ciencia y la escuela y mejorar la educación científica de los niños españoles a través del trabajo conjunto entre científicos, maestros, padres y otros agentes e instituciones. También se presentarán las bases de los futuros premios y menciones ENCIENDE a las mejores iniciativas en este ámbito.

L aprimera ponència que he sentit ha estat la de la Digna Couse, coorinadora del màster de secundària de la UAB (física i química). No la coneixia, però m’ha agradat molt, amb idees clares i propostes interessants. Vol promoure el mètode de la reflexió, de preguntar-se el per què de les coses (inquiry en anglès). Diu que a Europa els estudiants fan experiments tancats, en canvi als USA, s’hi fan sempre preguntes, planifiques, fan recerca, miren el per què, etc.

La Digna també ha parlat del model de les 5E (en anglès): 5E model: Engaging, Exploring, Explaining, Elaborating, Evaluating – una bona col.lecció d'”E”s… començant per la primera!

Després del coffee-break la revista Science in School ens ha presentat el seu projecte, que francament m’agrada molt: web en català http://www.scienceinschool.org/catalan

Image

Però el moment que he trobat més impactant ha estat la xerrada del Premi Nobel H. Kroto (PN de Química 1996 pels ful.lerens,a amb qui sóc a la foto). La seva xerrada, que ha acabat amb el seu projecte personal http://geoset.info, ha estat impressionant. Potser una mica ràpida, però amb uns efectes de so molt divertits, i sobretot amb un fons de caire social molt important.

Fonamental: Most important think to teach to children: to be able to decide whether what their are told is true or false. – La principal cosa que hem d’ensenyar als nens és a tenir capacitat de decidir sobre la veritat o falsedat del que se’ls diu.

Ha parlat de la triple revolució a Internet, que millora i comporta democràcia: google, youtube i wikipedia.

I una frase molt bona sobre la creativitat: Creativity in your social responsability – ser creatiiu sés la nostra pròpia responsabilitat.

Malauradament no he pogut assistir a la sessió de la tarda, excepte a la taula rodona de cloenda, i m’he perdut la xerrada d’en Claudi Mans que proporcionava el perfil social d’Enciende:

Las acciones de trabajo se centran en tres ámbitos: el social, a través de la familia y de los espacios públicos de acceso a la ciencia (museos, planetarios, etc.) y sus expertos; el ámbito escolar, representado por las escuelas y los maestros, y el científico integrado por los científicos y las instalaciones donde se genera y desarrolla la ciencia.

He d’agrair el company matemag Fernando Blasco, que dilluns em va fer saber, al vespre, que hi havia aquest simposi, i a l’organització per la ràpìda acceptació de la meva participació a Enciende. Ha estat molt positiu, tenint en compte que s’aborda la relació ciència-escola des d’un punt de vista una mica diferent al que solem fer a la Universitat.

Els meus tweets (solitaris: he fet servir el hashtag #enciende però no hi he vist gaire ningú que hi piulés):

  • Es presenta la plataforma #enciende enciende.cosce.org participacio i intercanvi
  • Tornat a #enciende amb debat sobre ciencia i escola. Es demana contacte cientifics-escola
  • #enciende H.Kroto: Global educational outreach for science eingineering and technology http://www.geoset.info
  • #enciende L’anestèsia és una de la grans contribucions de la química a la humanitat (H Kroto)
  • #enciende Francament, feia molt de temps que no assistia a una xerrada tan impressionant com la de H. Kroto –
  • #enciende Tattos, fòrmules i molècules (H Kroto): http://blogs.discovermagazine.com/loom/tag/math-tattoos/
  • #enciende Futabl.lè fet amb meccano (presentació H. Kroto) http://ow.ly/4aHuN
  • #enciende H.Kroto: Most important think to teach to children: to be able to decide whether what their are told is true or false.
  • #enciende Amb el Prof. Harry Kroto, Premi Nobel de Química 1996 pel seu treball amb ful.lerens – http://fon.gs/7dxah7
  • #enciende Science in School, en 28 idiomes, inclós el català: http://www.scienceinschool.org/catalan
  • #enciende Science in School, EIROforum: http://www.eiroforum.org/
  • #enciende: Next generation curriculum, a better way to teach science, a better way to teach literacy
  • #Enciende: 5E model: Engaging, Exploring, Explaining, Elaborating, Evaluating
  • A madrid caixaforum per a la trobada enciende,ciència i escola – http://fon.gs/120iv6

2 thoughts on “Al Caixaforum de Madrid, presentació del Projecte Enciende

  1. Hola,
    trobo molt interessant que l’Universitat impulsi la relació tambè pràtica-teòrica i molt imprescindible de la divulgació científica a l’escola.
    Podem interaccionar de manera més directa amb l’escola, portant a terme divulació de recerca científica de manera sencilla a institucions. No sé, podríem realitzar petits jocs d’História de la Ciència, que aprenguin el coneixement generat, que aprenguin a què es un Nobel. No solament un distinguit científic podría interaccionar amb els nens, tambè científics que seguiexen una línea. No estaría malament que es donès crèdits per la divulgació científica que pogui portar a terme el grup. Per exemple, el grup de recerca podria tenir uns becaris que nomès es dediquin a divulació de la recerca del grup. Auqesta divulgació podria anar de manera esglaonada cap a societat, secundària i escola. Estaria bé instaurar becas per col.legis cap a USA, trobo que es un sistema per generar excelència educacional i en recerca.
    Donar-per-obtenir més es una estratègia molt eficaç. En el cas del coneixement es encara més necesaria per garantir l’èxit en la divulgació científica. Poder donar llibres o, en general, coneixement científic durant jornades seria molt interessant per accedir i mantenir un nivell alt social de la cultura científica. Revistes de divulgació hi han poques, però que es poguin donar durant events podria ser un pas endavant cap la societat del coneixement. El problema que molt coneixement generat no té una difusió considerable per no tenir un becari per divulgació.

    Moltes gràcies,
    Martin.

Comments are closed.