Articles publicats 2.0: ha arribat ja el moment?

ImageGràcies a un retweet de Scientific American he vist l’article de Nature titulat Peer review: Trial by Twitter (pdf aquí) que tracta la resposta de la comunitat científica als articles acabats de publicar (parteix d’un cas real recent a Science). El que passa és que encara no és cap component 2.0, perquè malgrat que hi hagi científics que comentin, critiquin, facin aportacions o senzillament esmentin un article acabat de publicar, els autors de l’article no saben ben bé què cal fer, sovint.

Una mica és com l’amplificació 2.0 d’un article que ha passat per un procés de revisió. I en el fons, es tract d’un procés de revisió oberta “a posteriori”. El mateix Nature diu que potser es podria parlar de l’impacte d’un article mesurant les seves cites a twitter, blogs, i xarxes socials diverses.

Com sempre, un no sap mai per què es cita un article: es pot citar per bé, per mal i per altres raons. No és pas fàcil mesurar l’impacte real d’una publicació a Internet. segurament s’anirà avançant en aquest tema, però aquest article de Nature en dóna algunes pistes.

I tal com diu l’ocellet piulador, la velocitat de comunicació va per davant del temps de qualitat que cal per pensar i per ficar-se al laboratori i treballar. Com en qualsevol tema, avui en dia.

Altres frases interessants que hi he trobat:

As scholars migrate to newer forms of communication, it becomes very important to measure what they’re doing and to compare

It’s exactly like what’s said about democracy,” he adds. “The peer-review process isn’t very good — but there really isn’t anything that’s better”.

“Who in their right mind is going to log on to the PLoS One site solely to comment on a paper?” asks Jonathan Eisen, academic editor-in-chief of PLoS Biology, and a prolific blogger and tweeter. “I guarantee that there are more comments on Twitter about a PLoS paper.”

One thought on “Articles publicats 2.0: ha arribat ja el moment?

  1. Bé Miquel, la comunitat científica ja és 2.0, i la internet va nèixer de la comunitat científica. Ja és hora que la internet amb el vessant 2.0 ajudi a la comunitat científica a progressar.

Comments are closed.