Ahir vaig fer una xerrada a AulaBlanes, convidat per els entusiastes organitzadors d’aquest cicle de conferències mensual de divulgació del coneixement (veruer l’anunci d’AulaBlanes de la meva xerrada). El títol ja ho deia tot: Ciència 2.0.1: del web 2.0 a la realitat augmentada, passant per la ciència ciutadana. Aquest és es resum que vaig preparar:
La nostra és una societat paradoxal: per un cantó, la ciència i la tecnologia van avançant i facilitant la comprensió del nostre món, però per un altre cantó, la societat no incrementa la seva cultura científica ni sembla que tingui una percepció prou positiva de la ciència, mentre segueix impregnada de pseudociència. Ens els darrers temps, però, estan apareixent noves eines que poden ajudar a trencar aquesta paradoxa.
És prou clar que el desenvolupament de la Internet i el seu accés generalitzat ha permès bastir nous ponts i trencar barreres en la interacció entre els científics i els ciutadans. A més, la Web 2.0, amb la seva cultura de compartir, cooperar i col·laborar, ha suposat un impuls addicional a les vies d’accés a la cultura científica. Avui en dia hi ha un bon ús dels canals i xarxes socials com twitter, facebook, youtube i d’altres aplicacions.
Un pas més es troba en els dispositius mòbils (telèfons mòbils amb Internet i tabletes), fàcils d’usar, lleugers i senzills. A part de facilitar l’accés a la web 2.0, aquests estris permeten també introduir-se en el camp de la realitat augmentada, és a dir, en la superposició de la imatge real i d’una capa virtual que la modifica o complementa.
En aquesta xerrada es farà un repàs a les tendències actuals en realitat augmentada, especialment en el camp de la ciència. Per a això es mostraran les darreres aplicacions dels codis QR i es comentaran les innovacions més actuals que involucren models 3D, com per exemple un programa de televisió convencional augmentat, la reconstrucció del Mur de Berlín o la visió interior del propi cos humà, passant per formes innovadores d’estudiar la química.
Per una altra part, es farà un repàs a les possibilitats dels sistemes de geolocalització, posant com a exemple l’Itinerari Químic Augmentat de Girona, i senyalant com es poden fer fàcilment itineraris augmentats. Igualment es mostraran aplicacions més lúdiques de la realitat augmentada, combinant exemples d’Internet amb jocs presencials amb el públic.
Finalment, es mostrarà com la web 2.0 i la realitat augmentada poden contribuir a una societat amb més coneixement científic, esmentant diversos exemples de ciència ciutadana, aquella que permet participar els ciutadans directament en experiments científics i que per tant contribueix a una societat amb més cultura científica.
Durant la xerrada vaig seguir una presentació powerpoint (que es pot trobar a slideshare), però donat que molta estona parlava de realitat augmentada, vam fer servir força la webcam del meu portàtil i també hi vam passar videos del youbute.
Hi ha un recull de recursos a la web sobre realitat augmentada al meu delicious: http://delicious.com/quelgir/augrel
Abans de la conferència, que per cert va ser amb l’aula de la Biblioteca Comarcal de Blanes gairebé plena, vaig fer un vol, i francament feia temps que no passava tanta fred a Blanes! Com m’hagués pogut constipar, no vaig pujar a Sa Palomera, com era la meva primera intenció, per tal d’acabar de pensar en el guió de la xerrada.
A la conferència vaig comptar amb gent de la UdG (en Carles Gorini) a més d’en @pepquimic, és clar – i també amb una exestudiant de química i actual professora de secundària que feia temps que no veia, la Isabel.
He d’agrair a en Pep Anton Vieta (@pepquimic) i en Jordi Gaitan l’excel.lent organització i, perquè no, el molt agradable sopar que vam fer desprési on vam poder gaudir d’una mica de jocs de mans (veure les piulades d’en @pepquimic – aquí n’hi ha una petita mostra)
Moltes gràcies, Miquel!
Blanencs i blanenques vàrem gaudir, i aprendre, de la xerrada.
Al bloc d’Aula Blanes podem llegir-ne un petit resum, http://www.aulablanes.cat/?p=201