Community Management a l’administració

Image

Avui he tingut l’oportunitat de poder assistir a la 22a Sessió Web organitzada al CEJFE de Barcelona, que tractava del Community Management a l’Administració. Ha consistit en una conferència d’una hora per part de José Antonio Gallego Vázquez, del blog Comunidadenlared.com , seguida de mitja hora de preguntes diverses al ponent. Ha estat una presentació no gaire avançada (la sala era plena de gent i suposo que molts assistents no estaven gaire involucrats encara en les comunitats virtuals).

Alguns conceptes del conferenciant (presentació a Slideshare ) m’han estat novedosos, com per exemple “tecnologies socials” o “concepte obamista” (ara tothom vol imitar el web de l’Obama…). Lògicament estic interessant en l’aplicació d’aquests temes a la universitat, que no és ben bé una “administració”. En tot cas, en Gallego ha manifestat que una clau de l’èxit és que els 15% d'”early adopters” trametin la passió a la resta de gent. Igualment, cal un marc normatiu clar, perquè l’empleat públic estigui segur, i que li estalviï confusions.

El ponent diu que és més fàcil tenir èxit a organitzacions descentralitzades, petites… fins i tot amb persones que no es coneixen. Però sempre cal crear valor, donar informació de qualitat… no pas notes de premsa. Aquí el conferenciant ha estat clar: cal transformar els gabinets de comunicació clàssics, perquè ja no funciona la relació clàssica amb els mitjans de comunicació de masses – els comunicats de premsa no han de ser la base de la comunicació amb la comunitat.

També s’ha parlat, com a clau de l’èxit, de la meritocràcia (cas de l’Ubuntu, una de les millors versions de Linux), és a dir, del govern de les persones més involucrades. Però sempre cal respondre a dues preguntes: (1) què es vol? i (2) com es mesurarà la forma com s’hi arriba?

Una altra cosa remcarcada per en Gallego ha estat la diferenciació entre perfils públics i privats, entre l’acivitat pública d’una persona i la seva activitat privada (ho he viscut aquests darrers dies en discutir com els tweets de futbol coexisteixen amb els tweets de recerca en un mateix nick de twitter). La informació ha de ser de qualitat!

Dues idees importants més: La xarxa social no és un mitjà on interactiuen comunitats… La xarxa social és un mitjà, no és pas una comunitat, que és un concepte òbviament molt anterior a les xarxes socials.

M’ha semblat molt interessant la resposta a una de les preguntes: està destinat intrínsecament el community manager a desparèixer, si ho fa bé? La resposta senyala que potser s’està evolucionant a un sistema de preguntes/respostes tipus quora : la mateixa comunitat proporciona les respostes i les preguntes rellevants.

Finalment, m’ha fet gràcia que hagi sortit el tema de xarxes socials privades per al treball col.laboratiu. Veig que tothom éstà mirant el mateix! (zyncro, manymoon, teambox , …).

Image

Ha estat una sessió que molts assistents han comentat via twitter amb el hashtag #sessioweb , així que val la pena fer-hi un cop d’ull. Per la meva part, aquí hi ha els meus (pocs) tweets:

en @pepezapata també està provant zyncro! ha esmentat manymoon… i també hi ha teambox… #sessioweb Veig que estem igual…
#sessioweb A part de crear comunitat, cal involucrar tota l’empresa… i cal crear canals d’atenció bons
#sessioweb El gabinet de comunicació s’ha de transformar – la relació amb els mitjans ha canviat.
#sessioweb Community mananger, social media manager, social strategist, … molts de noms!
La meritocràcia no es fomenta amb diners, sinó afavorint la passió #sessioweb aplicalbe a les universitats?
#sessioweb menys notes de premsa i més informació de qualitat!
#sessioweb Conceptes a remarcar: “tecnologies socials”, “concepte obamista del web”
@pepezapata tal com deia @yoriento aquí mateix al cejfe, tan important és el “work” com el “net” #sessioweb

Ha pagat la pena el viatge en tren (xino-xano) a Barcelona. Per cert, tornant-te la visió del Montseny blanc de neu era espectacular.

5 thoughts on “Community Management a l’administració

  1. Caram, Miquel, només per veure el Montseny nevat ja val la pena baixar a Barcelona a escoltar els ponents de les sessions web. No et perdis la propera que estarà molt i molt bé i gràcies per ser-hi 🙂

    Demà hi haurà vídeo, presentacions, síntesi i fotos al web de sempre i també al bloc de Gencat

  2. Núria, realment veig que aquestes sessions tenen molt de ressó. Felicitats.

  3. Ei, Miquel, compartesc aquest enfoc de trobar respostes amb la comunitat (universitària) com a mitjà per completar la informació oficial de la Universitat. Això ho tenim recollit amb iSAC Scholar com a capa social sobre la web de la universitat, que a més és capaç d’anar a dur la informació i la interacció allà on es desenvolupa (a les xarxes socials dominants i les emergents). Així doncs es podran establir diàlegs amb i entre la comunitat universitària, i els estudiants, canviant la dinàmica unidireccional de les actuals notes de premsa i les webs, o el simple bolcat de notícies a Facebook wall.
    Aviat et podré donar més informació en aquest tema pq llegirà a la UdG una tesi doctoral d’Araceli Moreno sobre l’estat de l’art de les que anomenem answer communities, i els seus mecanismes d’incentivació.

Comments are closed.