Computació quàntica natural ?

Gràcies a microsiervos he vist una interessant notícia sobre la disponibilitat d’un ordinador quàntic de 128 qubits per part de l’empresa DWave. De fet, es tracta d’una referència a un article de Nature que acaba de sortir publicat Quantum annealing with manufactured spins que proporciona un mètode una mica diferent dels que altres vegades he esmentat en aquest blog per a la computació quàntica.

Image

És el primer ordinador quàntic del món que funciona de forma eficient? El que em sorpèn una mica al web de DWave és que qualifiquen aquesta forma d’informàtica com a Natural Quantum Computing,

NQC takes inspiration from the way that natural systems (for example spin-glass materials) use quantum effects to solve certain hard problems, such as the optimal arrangement of atoms or spins on a lattice. By building processors that mimic these natural systems we can engineer quantum effects to be controllable, flexible and robust, so that we can use them to solve a wide range of difficult problems.

amb una referència a Richard Feynman

“Because Nature is not classical, dammit, and if you want to make a simulation of nature – you’d better make it quantum mechanical”, o sigui`perquè la Natura no és clàssica, [!*?$], i si vols fer una simulació de la Natura, és millor que la facis mecanoquànticament”

Val la pena aprofondir una mica en la part de recerca del web de DWave, sobretot el seu blog a wordpress titulat Hack the Multiverse.

Image

Per valorar aquest avenç, una bona font és el post de Francis (th)E mule Science’s News titulat Inaudito, D-Wave Systems logra publicar un artículo en Nature. I també cal una altra font: passar algunes hores repassant el material disponible i intentant entendre’l una mica, perquè es tracta d’un tema complex, al menys per a un químic quàntic com jo, que es mou en la quàntica teòrica i molecular, més que en els seus aspectes experimentals. Una altre reflexió és la de l’Alex Knapp.

Veurem com evoluciona aquesta variant de computació quàntica. Suposo que continuarà, ja que Google hi és al darrere. El que és ben segur és que es tracta d’un tema apassionant i fins i tot divertit.