Congrés UNIVEST 2011: Taula rodona sobre Estudiants 2.0

ImageAhir va començar a l’Església de Sant Domènec, Aula Magna de la UdG, el congrés UNIVEST’2011, el tercer en la sèrie de trobades que pretenen innovar en el camp de la docència i l’aprenentatge. En aquesta ocasió el lema és L’Autogestió de l’aprenentatge.

Com en en les ocasions anteriors, hi he participat activament, encara que sigui de forma parcial. Ahir vaig poder assistir a l’acte d’obertura i a alguna sessió. Però avui al matí he tingut l’ocasió de moderar una de les conferències plenàries:

L’estudiant a la universitat 2.0: la generació Einstein

A càrrec de Sr. Jeroen Boschma. Agència Keesie CV

Moderador: Dr. Miquel Duran. Comissionat per al programa UdG 2.0. UdG
Comentaris i rèpliques a càrrec de:
Comentador 1: Sr. Miquel Àngel Prats. CETEI-Fundació Joan XXIII / FPCEE Blanquerna
Comentador 2: Sr. Markus Alatalo. Savonia University of Applied Sciences

Image

La xerrada d’en Jeroen Boschma (a la foto) ha estat espectacular, i ha tocat una sèrie de punts que m’han semblant innovadors. Per exemple, muntar a Castelldefels, vinculat a un Starbucks, un espai “MASMAS” perquè els joves teenagers puguin estar ocupats, i fer servir la xarxa per relacionar-se. Sembla que té força èxit i que està essent exportat a altres llocs.

Boschma ha dit que els nens són extramadament creatius, i que aquesta generació de gent que ha crescut amb un entorn digital total és molt creativa. Les rèpliques, més curtes, de Prats i d’Alatalo, han complementat la visió engrescadora de Boschma, amb aportacions des d’un punt de vista acadèmic català i d’un estudiant d’infermeria finlandés.

Image

Una idea de Prats: Som davant d’un repte adaptatiu. El problema no és la tecnologia, sinó com ens enfrontem a la tensió del canvi

Una idea d’Alatola: és important ensenyar els estudiants a tenir una sèrie de guies, però també és important a ensenyar-los a col.laborar.

La veritat és que potser el concepte d’estudiants 2.0 no ha estar gaire desenvolupat, però en canvi s’ha parlat de coses que desconeixia entorn del procés d’aprenentage i de socialització, que són igual d’importants. Perquè l’estudiant 2.0 és aquell que ja pertany a una societat digital des d’un bon començament, i que no perceb la tecnologia com (nosaltres els més grans) la percebem: la troben molt transparent.

Al congrés hem fet servir el hashtag #univest2011. Jo he piular per @miquelduran i @q5x

Per cert, he aprofitar per gravar un clip de video de la chairwoman del congrés, Meritxell Estebanell, directora de l’Institut de Ciències de l’Educació de la UdG, on explica una mica com ha anat el dia i mig de reunió: