Estic acostumat a anar a xerrades sobre web 2.0, xarxes socials, web, etc… i sempre hi aprenc moltes coses, però també és coneixement que es va acumulant sobre molt altre coneixement. A vegades però vaig a xerrades una mica diferents, com la d’avui a la 24a Sessió Web del CEJFE, sobre Open Data (dades obertes). És un tema que no conec gaire, però que em sembla que representa un avenç important, per dues raons: una sociològica, per donar a la societat la informació que li pertany, i una informacional, per vertebrar una forma fàcil de donar informació que tothom pot tractar.
Malgrat que la xerrada ha duran només una horeta, cal dir que ha estat molt densa i que el ponent, Josema Alonso, ha estat capaç de transmetre als assistents l’essència de les dades obertes des de la seva posició de capdavanter d’aquest tema, però també des d’una posició de realisme i de no defugir els problemes que els Open Data presenten, no tan intrínsecament, sinó per la manipulació que se’n pugui fer.
S’ha parlat de linked data, s’ha parlat de cinc nivells d’estrelles d’acord amb Tim berners-Lee. Tot plegat és a la presentació d’en J.M. Alonso. De la sessió ja se n’ha fet un resum, també.
Per a mí ha estat una mica com començar una nova lliçó, després d’acabar l’anterior i canviar de tema. Mentre l’Alonso feia la xerrada anava pensant en el paper de les Universitats amb les dades obertes: donat que generen tant de coneixement nou, cal pensar una mica què ham de donar. Cal dir que el mateix Alonso ha dit que en el cas de dades científiques hi ha una excepció, ja que no s’han de publicar (articles, per exemple, m’ha esclarit al final).
M’ha servit també per relacionar-ho amb el projecte que em va explicar en Brian Kelly (@briankelly, UkWebFocus) DBPedia, una forma de crear linked data a partir de la wikipedia, i que demana que hi hagi prou dades explicitades adequadament en aquesta enciclopédia electrònica que la comunitat va construint.
Avui no he piulat tant com d’altres vegades, senzillament perquè la xerrada ha estat densa i perquè volia entendre els conceptes. Crec que a d’altra gent li ha passat el mateix. M’emporto del CEJFE idees i feina.
Cal agrair en Jordi Graells el sentit d’oportunitat de muntar aquesta sessió. Això és la guspira que engega el motor dels Open Data. Abans de fer res, primer cal entendre-ho millor, veure què fan els altres i pensar què es pot fer que pagui la pena. Perquè com ha quedat clar a la xerrada, alliberar dades no és gratis. Si normalment les sessoweb són aire fresc, aquesta ha estat aire encara més fresc.
Avui he pogut desvirtualitzar en @mgarrigap i també en @xavierlasauca, dos piuladors que segueixo atentament. En sortir de la sessió he compartit esmorzar amb en @xavierlasauca, la @mferres, i amb @martatorresv i @rosalizandra que no coneixia, de l’àmbit de suport lingüístic. Amb en Xavier he pogut discutir dels temes de recerca i open data, mentre que amb les altres tres piuladores he pogut gaudir de conversa més relacionada amb la llengua, previ esment de les meves incursions jovenívoles a la filologia.
Potser és casualitat… però des d’avui tinc 50 Mbit/s de baixada i 5 Mbit/s de pujada a casa. Espero que això millori la qualitat del blog, dels tweets i de tot plegat. Però no farà els dies de 26 hores (ara ja en són de 25…)
Certament, Miquel,estic entusiasmat amb l’Open Data! Les dades obertes de les administracions ofereixen més transparència informativa i una governança oberta i de servei, fomenten la participació ciutadana, promouen la interoperabilitat entre serveis del sector públic, promouen el teixit econòmic i la innovació… Tot són avantatges!
Precisament en l’àmbit de l’Economia i el Coneixement es poden consultar al portal de dades obertes de la Generalitat de Catalunya les estadístiques agregades sobre convocatòries públiques en matèria d’R+D+I desagregades per sexe corresponents al període 2004-2009 (http://dadesobertes.gencat.cat/ca/dades-obertes/dataset_000181.html), però només és un primer pas.
I quant a la desvirtualització, ha estat un veritable plaer. Durant l’esmorzar conjunt amb tu, la Meius, la Marta i la Rosa hem compartit una estona molt agradable. Ens continuem seguint a la xarxa! 🙂