De les papiromolècules als elements en capsa – I Trobada d’Educació Química

Image

Avui he tingut l’oportunitat de participar una bona estona a la I Trobada d’Educació Química organitzada pel Col.legi de Llicenciats de Catalunya en col.laboració amb l’IEC, el CESIRE-CDEC, l’APFIQ i l’IQS. De fet, avui es fa a la seu de l’IQC del carrer del Carme de Barcelona, mentre que demà i demà passat es farà al Cosmocaixa (demà a les 6 hi fem una actuació de màgia química, veure’n el Programa). Aquesta trobada es correspon també amb les IV Jornades sobre l’Ensenyament de la Fisica i la Química.

Image

M’ha agradat molt el conjunt de pòsters que havia al pati de l’IEC al carrer del Carme, m’hi he entretingut una mica i mirat tots aquells que tenien relació amb experiments espectaculars, recreatius i màgis de la química i la ciència. Entre d’altres, voldria remarcar-ne dos:

  • Models de papiroflèxia d’al.lòtrops de carboni (papiromolècules), on la Belén Garrido i la Matilde García, de València, mostren una forma molt interessant de fer molècules amb paper . El seu pòster amb un ful.lerè representat m’ha atret de seguida l’atenció. Segur que d’aquí en surt una bona col.laboració amb la c4d.
  • Els elements en capsa, una taula periòdica real, de Marta Segura, Josep M. Valls i Joan-Lluís Martí (veure article sobre aquest tema). Una bona iniciativa que facilitat la compresniño de la taula periòdica, fent-la menys virtual i en canvi transformant-la en una cosa real que es pot tocar i remenar.

Image

Durant l’estona del coffee-break he pogut parlar amb companys i companyes de secundària i n’he conegut de nous. En particular, amb la Mireia Güell, doctora sortida de l’IQC i que compagina activitat docent a secundària amb la divulgadora a la C4D, hem discutit projectes de futur i intercanviat impressions amb diversos assistents. Aquestes estones de networking solen ser fructíferes.

Més endavant, passat el descans, he assistit als discursos més formals d’obertura de la Jornada, on els diversos representants han remarcat la gran oportunitat que representa l’Any Internacional de la Química. Com en d’altres ocasions semblants, m’adono que la Universitat segueix estan una mica separada de l’ensenyament no universitari. Segurament sóc dels pocs professors d’universitat de la sala. Què hi farem!