No he tingut temps de comentar els principals llibres que els Reis em van portar; avui en tinc cinc que val la pena comentar, sobretot pel que representen.
Me’n Recordo, d’en Joe brainard, amb traducció de Màrius Serra, una recolecció de petites frases de records… una espècie de col.lecció de tweets. Una cartografia de l’ànima humana.
13 cosas que no tienen sentido, d’en Michael Brooks, és una excursió en la frontera entre la ciència i la pseudociència, que fa pensar i que proporciona solidesa a les conviccions científiques.
El lladre de cervells, d’en Pere Esupinyà, un excel.lent recull de recerca d’avantuarda que la posa en context social i cultural. En Pere fa senzilles les coses complicades.
Ahir mateix rebia, també, dos llibres per dues vies ben diferents. Acabat de sortir d’ amazon.co.uk, Sleights of mind proporciona una extraodinària visió de la neurociència involucrada a la màgia, revelant aspectes impactants del funcionament de la ment (cervell) humana. De la Susana Martínez-Conde, a qui vaig conèixer al G4G9 d’Atlanta de la primavera passada.
Finalment, un regal especial d’en Jesús Ugalde, professor de la EHU i que ahir em va fer portar pel seu company Xabi López, membre del tribunal de la tesi doctoral d’en Ferran Feixas, el llibre d’en Toni Strubell Un Català entre Bascos.
En Jesús, he de dir-ho, ha après força bé el català, com apassionat de la llengua basca (i gran científic). Ara hi parlem quan ens trobem., en català. De fet, quan ens vam conèixer per primer cop, allà per l’any 1998, vam estar alguns dies parlant-nos en anglès. Per la meva part em queda aprendre el basc… ja vaig fer un primer pas, quan al Barri Vell de Donostia vaig comprar-hi un mètode per aprendre’n. No és fàcil, però. Gràcies, Jesús!
Tots plegats, llibres màgics.
I per a quin dia deixar els llibres en format paper? Un home 2.0 com tu Miquel hauria de tenir un ebook…
Un llibre en paper és més que no pas una informació: és un actiu físic que fa olor, que es pot tocar… conté informació no registrable electrònicament. I comporta emoció: la de veure les lleixes de casa plenes de desordre ordenat, coloraines i caos endressat.